Cum poți să supraviețuiești unui atac de cord dacă ești singur. Nu crede toate bazaconiile de pe TikTok! Apa cu piper NU ajută!

Vezi cum îţi poţi prelungi viaţa până la sosirea ambulanţei, dacă faci infarct şi eşti singur în casă / Foto: Freepik
Vezi cum îţi poţi prelungi viaţa până la sosirea ambulanţei, dacă faci infarct şi eşti singur în casă / Foto: Freepik

Sunt momente în care se pot declanșa boli periculoase, situații la care trebuie să faci față de unul singur. Este important să știi că trebuie să îţi păstrați calmul. Iată ce poţi face dacă simţi că eşti în pragul unui infarct.

Mulți au învățat că tușitul puternic poate ajuta, însă acest obicei poate accelera procesul și poate duce la deces. Cea mai bună metodă pe care o poți aplica este să iei o aspirină, pe care să o mesteci. Aceasta subțiază sângele și poate prelungi viața. Bineînţeles, este vital să suni la 112 şi să chemi o ambulanţă.

Şi totuşi...

Să presupunem că ești singur și, brusc, simți o durere puternică în piept. E ca o gheară, te ține, se duce spre brațe, în spate, în gât. Te panichezi brusc. Respiri mai greu. Transpiri. Ai greață. Ești palid. Durerea intensă în piept e semnal important de infarct miocardic acut. Ești singur. Ce faci? Pui mâna pe telefon imediat și suni la 112, descrii simptomele și spui locaţia. E cel mai important lucru și constituie o prioritate absolută! Dacă ești acasă, descuie ușa și stai aproape de ea. Încearcă să te calmezi. Când se instalează anxietatea anumite substanțe fac ca inima să bată mai repede, cerând mai mult oxigen. E un cerc vicios, pentru că în infarct, durerea apare tocmai pentru că anumite zone nu mai sunt irigate cu sânge și "mor" prin lipsa de oxigen. Infarctul apare prin blocarea unui vas de sânge cu material aterotrombotic, adică acea depunere de colesterol în termeni populari.

E important să nu te agiţi

Nu te agita și nu depune efort în plus! Respiră calm și controlat și du-te lângă o sursă cu aer proaspăt, poate lângă un geam deschis. Nu tuși și nu face lucruri care fie nu au efect pozitiv, fie sunt chiar nocive! Un infarct clasic are durere care ține mai mult de 15 minute. Dacă poți și ești aproape, mergi la spital imediat. Ai grijă, condusul mașinii în această stare poate fi deosebit de periculos pentru tine sau pentru celelalte persoane. 112 e prioritate! Infarctul nu dă obligatoriu tulburare de ritm și nu-ți pierzi neapărat starea de conștiență în 10 secunde. Poți sta 10, 30, 60 de minute cu simptomele, iar cu cât se intervine prompt și mai repede de către medici, cu atât mai bine. Nu apăsa pe torace. Nu ai cum să faci compresii singur și nu ai de ce proceda astfel – ele se fac când inima e oprită și manevrele, evident, sunt realizate de altă persoană, iar toracele oricum trebuie comprimat cu aproximativ 5cm.

Mestecă o aspirină

Dacă nu ai alergie, poți mesteca și înghiți o aspirină clasică de adult. În rest, aștepți salvarea, nu face nimic care presupune agitație sau vreo măsură ineficientă/nocivă. Nu consuma apă cu piper cayenne sau alte bazaconii citite online. Nu au niciun efect. Nu există niciun „truc” rapid de a opri infarctul. Anunți 112 și aștepți. Dacă infarctul este masiv și prinde un teritoriu mare din inimă, poate apărea o tulburare de ritm numită fibrilație ventriculară, urmată de stop cardiac. Nu prea ai ce să faci aici, din păcate. Dacă vin ajutoarele la timp, încep măsurile necesare și transportul la spital. Dacă e încă fibrilație ventriculară, se poate aplica șocul electric, dar asta o fac doar medicii. Suni imediat la 112 la simptomele descrise, stai calm şi aștepți. Tu oricum nu ai de unde să știi în ce teritoriu al inimii e infarctul, cum va evolua el sau dacă îți vei pierde sau nu starea de conștiență. Calmul şi aerul curat sunt absolut necesare.

Tehnica lobului înţepat

Chinezii mai folosesc acupunctura de urgenţă în cazul infarctului. Atunci când sunt singuri şi experimentează simptome de atac de cord, asiaticii obişnuiesc să ia un ac steril sau trecut prin foc, să înţepe lobul urechii şi să-l lase un pic să sângereze, sub un minut. Se crede că această tehnică ar restabili ritmul cardiac, însă nu sunt dovezi suficiente care să o ateste drept metodă sigură.

De asemenea, un pahar cu apă băut cu înghiţituri mari te poate revigora pe moment şi face să dispară starea de panică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel