Cum poate fi spartă blocada de la CCR: ”Parlamentul decide calea de urmat”

ccr 2
ccr 2

Milioanele de români care au votat la referendum își pun speranțele în decizia Curții Constituționale care spune că, în caz de invalidare a scrutinului, Parlamentul stabilește calea de urmat. Ei se bazează pe sesizarea pe care juriștii USL o vor depune la Curtea Constituțională, dar și pe calendarul parlamentar, Legislativul fiind în vacanță până în 21 august. Băsescu ar urma să mai aștepte trei săptămâni, iar între timp ar putea fi publicate rezultatele referendumului din 2011, care ar duce automat la demiterea lui Traian Băsescu.

Referendumul poate fi validat doar dacă judecătorii se pronunță cu majoritate de două treimi. Deci, Traian Băsescu rămâne în joc dacă nu aprobă contestația USL șase din cei nouă judecători. În CCR sunt patru judecători numiți de PDL, un ”udemerist” și patru de la USL. Ca referendumul să fie validat prin aprobarea contestației, ar trebui ca un băsist să voteze împotriva celui care l-a numit în post.

Dacă referendumul e invalidat, Parlamentul trebuie să decidă calea de urmat. Parlamentarii pot vota pentru demiterea președintelui, ținând seama de gestul neconstituțional al boicotului și de datele INS sau pot decide reluarea scrutinului, ceea ce e improbabil ( ar avea sens doar dacă se modifică listele electorale sau legea). Hotărârea Parlamentului se reîntoarce la CCR, dar de astă dată are nevoie, pentru validare, de majoritate simplă, posibil de obținut dacă judeccătorul maghiar votează împotriva lui Băsescu, așa cum a făcut UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel