Urmărește emisiunea live


Cum poate certificatul energetic să genereze economii considerabile (P)

Certificatul energetic este un document de care proprietarii de locuințe, clădiri de birouri și alte construcții se lovesc atunci când doresc să vândă sau să închirieze imobilele. Pentru majoritatea acestor proprietari, documentul pare a fi o simplă cheltuială în plus generată de birocrația stufoasă din România.

Realitatea este alta, însă. Deși certificatul energetic costă, investiția este una mică și poate genera economii considerabile, atât pentru cei care înstrăinează un imobil, cât și pentru cei care îl cumpără.

Vedeți și cum obținem o casă eficientă energetic cu costuri reduse la întreținere.

Ce reprezintă certificatul energetic?

Este un document care a apărut la începutul anilor 2000 în Europa, iar în 2013 a devenit obligatoriu în România.  Acesta oferă informații relevante despre eficiența energetică a clădirilor, analizând cantitatea de energie pe care acestea o consumă pentru a genera confort pentru utilizatori.

Există două informații esențiale care pot fi găsite în orice certificat energetic:

- O clasă energetică de la A la G. Fiecare clădire este inclusă într-o clasă de la A la G, care arată cât de eficiente sunt din punct de vedere energetic.

- Clădirile din clasa A sunt foarte eficiente și consumă puțină energie, în timp ce clădirile din clasa G sunt ineficiente; O notă de la 1 la 100, în funcție de eficiența lor energetică.

Auditorii analizează atât câteva acte ale imobilului, cât și imobilul pe teren. Fiecare detaliu contează, de la modul în care a fost construită clădirea până la tipul de consumatori folosiți în interior etc.

Cum poate certificatul energetic să genereze economii?

Documentul în sine nu face altceva decât să ofere informații. Pe baza lui însă, proprietarii clădirilor pot să demareze procesul de reabilitare a clădirii.

Un certificat energetic însoțit de un audit energetic poate să evidențieze problemele principale ale clădirii și să dea naștere unor soluții ieftine și eficiente.

Pe lângă faptul că proprietarii clădirilor au la îndemână toate informațiile de care au nevoie pentru reabilitare, autoritățile statului pot contura statistici și pot investi în eficientizarea consumului la nivel macro.

Un astfel de exemplu este "Programul casa eficientă energetic" al autorităților din România sau anumite credite cu dobândă mică oferite de anumite bănci pentru locuințe prietenoase cu mediul.

Un certificat energetic bine realizat te poate ajuta să investești în consumatori electrici mult mai eficienți din punct de vedere energetic, să evaluezi mai ușor prețul clădirii și să găsești cele mai eficiente soluții de încălzire.

Informații utile

Este bine de știut că nu toate clădirile au nevoie de certificat energetic. Sunt scutite de la obligativitatea acestui document construcțiile care nu au mai mult de 50 de metri pătrați utili, depozitele, lăcașurile de cult sau clădirile de importanță istorică etc..

Valabilitatea certificatului este de 10 ani după ce a fost emis, asta dacă nu se efectuează lucrări de renovare majoră la imobil.

Costurile pentru eliberarea unui certificat energetic sunt în general mici (depinde și de tarifele auditorului ales de proprietar), iar timpul necesar emiterii lui este scurt.

Documentul se eliberează ușor, atâta vreme cât la dispoziția auditorului energetic sunt puse toate informațiile de care are nevoie (copiile după actele imobilului solicitate de el) și a făcut o vizită pe teren pentru a analiza clădirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel