Cum plătesc românii curentul electric folosit de străini

România a fost un exportator net de energie în anul 2013, cu precădere în lunile august și septembrie. Aproximativ 5% din toată energia produsă în România de la începutul anului a fost exportată. Unii cumpărători din piață au găsit mai avantajos să vândă energia în afară țării, decât în țară, pentru că beneficiază de prețuri foarte bune, având în vedere că producătorii de energie aruncă pe piață curent foarte ieftin. Însă, curentul este atât de ieftin pentru că producția lor de energie este subvenționată de toți consumatorii din România. 

Economica.net atrage atenția asupra exportului de energie "verde", energie care este subvenționată de către cetățenii români. Astfel, este vândută ieftin către cumpărători, care o dau mai departe, în afara țării, la un preț extrem de avantajos pentru ei.

Traderii, cei care vând energia plătită de români

"Nu există nici măcar un producător de energie care să exporte. Aici este o piaţă controlată în totalitate de traderi. Ei au filiale şi aici, şi în mai toate ţările din jur, cumpără foarte ieftin de aici şi vând scump în afară”, arată Octavian Lohan, directorul DEN, potrivit sursei citate. Întrebat ce tip de energie se exportă cel mai mult, Lohan a spus clar: eoliană.

Energia, vândută către țările vecine

Companiile care operează parcuri eoliene vând energia prin contracte pe termen lung, dar mai au o energie pe care o dau pe Piaţa Zilei Următoare. Prețul la care este vândută aceasta din urmă, adică de la 70 de lei/MWh, în cursul zilei, până la 10-15 lei în cursul nopţii, este condiderabil mai mic decât media preţului pe bursă, care, pentru energia livrată în bandă, într-un contract pe termen lung este 180 de lei/MWh. Energia ar ajunge în ţările vecine nouă Serbia, Ucraina, Bulgaria, şi de aici în Turcia şi Republica Moldova.

Energia "verde" ajunge să conteze chiar și în proporție de 30% în România. Este cea mai ieftină energie pentru că este subvenţionată de toţi consumatorii din România prin sistemul certificatelor verzi, consumatori, care fac posibilă ca aceasta să fie vândută cel mai ieftin pe bursa OPCOM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel