Cum își va securiza China proiectele legate de Noile Drumuri ale Mătăsii (Raport al Pentagonului)

Xi Jinping. China, poziție de forță. Poate recurge la luptă armată
Xi Jinping. China, poziție de forță. Poate recurge la luptă armată

Ultimul raport publicat joi de Pentagon prezintă o analiză detaliată asupra demersurilor autorităților de la Beijing privind securizarea Noilor Drumuri ale Mătăsii.

SUA ia în considerare scenariul extinderii de către China a bazelor militare în străinătate, potrivit analizei Pentagonului, transmite AFP.

Pentru a-și întări poziția dominantă în regiune și pentru a-și extinde influența în lume, strategia liderilor chinezi constă în valorificarea ponderii economice, diplomatice şi militare în creştere a Chinei.

„Proiecte chineze precum Noile Drumuri ale Mătăsii vor conduce probabil la crearea unor baze militare în străinatate pentru a răspunde unei nevoi identificate de a asigura securitatea acestor proiecte”, se arată în raportul pe care Pentagonul îl adresează anual Congresului..

În prezent, China deține oficial o singură bază militară în străinătate, în Djibouti.

Noile Drumuri ale Mătăsii

Denumit oficial în limba chineză „O centură (terestră) şi o cale (maritimă)”, proiectul Noilor Drumuri ale Mătăsii constă în extinderea unor infrastructuri de transport şi de energie în ţări din Asia, Europa și Africa.

Inițiariva lansată în 2013 dispune de finanțări de sute de miliarde de euro, prin intermediul investițiilor sau împrumuturilor. Proiectul a stârnit controverse, fiind criticat pentru că  favorizează companiile chineze, îndatorează naţiunile destinatare și dăunează mediului înconjurător.

Recent, în fața a 37 de lideri străini prezenți la Beijing, președintele chinez Xi Jinping a apărat prestigiosul proiect, solicitând ca mai multe ţări să se alăture programului de infrastructură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel