Cum explică presa portocalie creșterea în sondaje a lui Băsescu

basescu sondaje dece
basescu sondaje dece

Președintele Traian Băsescu a reușit să atingă pragul de 20% încredere la nivelul electoratului, după cum arată cele mai recente sondaje. Dar ce i-a adus șefului statului capital de încredere? Varianta pe care se marșează este cea a coabitării cu Victor Ponta, chestiune în esență paradoxală, pentru că ambele electorate, atât al președintelui cât și al premierului, au găsit colaborarea drept trădare. 

Emilian Isăilă scrie într-un editorial pentru ziare.com că ruperea de PDL a lui Traian Băsescu i-a readus o cotă mai bună de încredere președintelui, iar comunicarea cu Ponta "nu a fost decât o formulă câștigătoare pentru amândoi".

"Actualul președinte a câștigat mult din faptul că s-a desprins de PDL. A reușit printr-o poză pe Facebook și expresia 'Adio, PDL!' să rămână pe câmpul de luptă", scrie editorialistul.

Ideea sa este contrară multora din PDL, care s-au lepădat de Traian Băsescu și de Emil Boc, tocmai pentru a nu fi reduși la impopularitatea acestora. Poate, într-o anumită măsură, asta a gândit și Vasile Blaga când a decis să plăsmuiască noul lui PDL.

Îndepărtarea de politică, cheia succesului

România Liberă, citându-l pe sociologul Marius Kivu, susține aceeași teză: ruperea lui Băsescu de PDL este egală cu puncte de încredere câștigate. "Din acest punct de vedere, despărţirea lui Băsescu de PDL după Convenţia acestui partid de la sfârşitul lunii martie, pare să-i fi servit bine preşedintelui. Dacă luăm în considerare datele privind percepţia favorabilă a Mişcării Populare în sondajul IRES, se pare că Băsescu a mizat încă o dată pe o carte câştigătoare", spune sociologul.

Cotidianul mai scrie că și coabitarea i-a adus câștig de cauză lui Traian Băsescu și asta poate fi pusă pe seama electoratului PSD, care îl privește "cu mai multă îngăduință" pe șeful statului.

E greu de crezut că  parte a electoratului PSD s-a apropiat de Băsescu, deoarece majoritatea electorilor social-democrați au văzut în aceste înțelegeri politice o trădare din partea premierului. Șanse mai mari ar fi ca președintele să-și fi atras alegători din rândul nehotărâților, care, stând departe de urne până acum din cauza tumultului politic din vara până în iarna lui 2012, au încredere acum în pașnicul și "reevaluatorul" Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel