EXCLUSIV  Cum este dotat INML pentru dezastru. Prof. Curcă explică, printre altele, de ce există o lizieră de copaci / video

INML
INML

Prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost invitat la DC News, DC News TV și DC Medical unde a vorbit despre rolul medicinei legale în caz de cutremur.

Cum este dotat Institutul de Medicină Legală din România pentru un dezastru? Aflăm chiar de la Prof. univ. dr. George Cristian Curcă.

„În 2002 - 2003, în Franța și Olanda, a fost un val de căldură care a dus la zeci de mii de decese, persoane vârstnice uitate în mansarde, în locuințe. Și-au dat seama jurnaliștii care au pornit dezbaterea, având o sursă care le spunea că la Institutul de Medicină Legală din Paris nu mai sunt saci negri de plastic. Atunci și-au dat seama că este un număr ieșit din comun de morți", a amintit Val Vâlcu.

Întrebat dacă în cadrul pregătirilor din România sunt luate astfel de măsuri, prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a arătat cum este dotat Institutul de Medicină Legală din România.

„E o observație foarte bună și așa cum spuneam că trebuie să existe un plan de măsuri de intervenție rapidă, într-o astfel de situație, nu doar medicina legală, ci societatea în ansamblu, pe diferite instituțiile sale, trebuie să fie implicate, trebuie să gândim că nu este nevoie.

Vorbind de medicina legală, pot să vă spun că, în 1985, a fost demolat vechiul Institut, care era un monument istoric și care se afla, cu aproximație, pe amprenta de astăzi a Bibliotecii Naționale, actualul Institut, care există din 1989 a fost conceput de la bun început cu facilități frigorifice pentru aproximativ 400 de persoane. Din 1989 merg încontinuu.

Sunt două spații mari frigorifice și mai multe mici. Cele mai mici sunt ocupate integral. Cele mari nu sunt ocupate, din fericire, și sunt concepute pentru un astfel de dezastru, lucru care dovedește că oamenii, când au construit acest Institut, s-au gândit la acest lucru. 

Echipamentele frigorifice sunt funcționale. Institutul a fost gândit astfel. De asemenea, a fost gândit și un spațiu care astăzi este o grădină, un spațiu verde, gândit și el în acest scop. Există o lizieră de copaci și în interiorul acesteia nu există nimic, tocmai pentru a se pune corturi", a spus George Cristian Curcă.

Și există o magazie care are permanent, reîmprospătată, o anumită cantitate de materiale sanitare de intervenție în situații de urgență. Vorbim de inclusiv corturi, tărgi, mănuși, costume care ciclic, din 1989, de când Institutul este în picioare, avem grijă să o păstrăm cât mai intactă și să o reînnoim de fiecare dacă.

Măsuri există, dar desigur... în fața unei nenorociri, cu zeci de mii de morți, cum am văzut că s-a întâmplat în Turcia, ar fi insuficientă.

Totuși, aceasta există, este gândită o astfel de reacție inițială față de astfel de situații tragice", a mai zis directorul INML la DC News, DC News TV și DC Medical.

VEZI ȘI: Cum ajută tatuajele după un cutremur foarte puternic. Prof. univ. dr. George Cristian Curcă: Nu trebuie să existe erori. Nu trebuie să existe confuzii - https://www.dcnews.ro/cum-ajuta-tatuajele-dupa-un-cutremur-foarte-puternic-prof-univ-dr-george-cristian-curca-nu-trebuie-sa-existe-erori-nu-trebuie-sa-existe-confuzii_906409.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel