Cum arată pacientul care ajunge la Urgenţe de sărbători. Tudor Ciuhodaru: Profilul s-a schimbat

Foto: Facebook / Tudor Ciuhodaru
Foto: Facebook / Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cine este cel mai expus la accidentări în această perioadă şi cum arată profilul pacientului care ajunge la UPU în perioada sărbătorilor. 

„De-a lungul timpului, profilul pacientului care ajunge la Urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă s-a modificat. Nu mai vorbim de patologia digestivă, ci de patologia etilico-traumatică, legată de aceste sărbători”, a spus medicul într-o intervenție telefonică în emisiunea Talk B1, prezentată de Andreea Moraru pe B1 TV.

Camerele de urgenţă, pline şi înainte de sărbători

„Pacienţii încep să sosească înainte de sărbători, pentru că a face curățenie, este un lucru extrem de riscat sunt tot mai multe intoxicații accidentale în această perioadă şi la doamne şi domnişoare, pentru că uită să ventileze corespunzător încăperile în care utilizează diverse substanțe. Riscul de a ingera astfel de substanţe este major mai ales la pacienţii care au consumat şi alcool și confundă sticlele cu ușurința. Nu odată am avut pacienți în stare critică, chiar și copii care au avut acces la substanțe toxice”, a explicat Tudor Ciuhodaru. 

„Pe de altă parte, mai vorbim şi despre pregătirea bradului, pentru că foarte multe accidente, traume, se întâmplă în această perioadă. Persoane vârstnice ajung la spital cu traumatisme cranio-cerebrale, fracturi costale, de șold, în contextul în care au căzut de pe masă, scaun.

Legat de brad, luminițele fac ca animalele din casă să devină agresive, agitate, și nu o dată plăgile muşcate au făcut ca serviciul de urgenţe să fie solicitat. Reamintesc că aceste leziuni nu se vindecă de la sine și este bine să ajungeţi cât mai repede la spital pentru a nu se ajunge la complicaţii.

În contextul în care se sacrifică porcul în gospodărie există şi o răzbunare a porcului, pentru că nu odată plăgile muşcate de porc au creat inconvenienţe pacienților. Vorbesc de plăgi cu potențial septic, inclusiv amputație traumatică”, a precizat medicul.

Leacurile băbeşti pot face mai mult rău

Şi pregătirea mesei de Crăciun implică riscuri, iar rănile nu trebuie îngrijite după leacuri băbești care fac mai mult rău decât bine.

„Arsurile, plăgile sunt destul de frecvente, iar tratamentele improvizate (albuș de ou, miere, frunză de varză) nu fac decât să complice evoluția și să ducă la complicații nu doar de ordin estetic, ci şi funcțional", a concluzionat Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel