Cum a pierdut Victor Ponta. Mirel Palada recunoaște că a greșit calculele

palada
palada

Directorul institutului Sociopol, Mirel Palada, a recunoscut că greșit calculele și a explicat de unde a venit votul masiv pentru Klaus Iohannis, candidatul ACL. 

Calculele institutelor de sondaje estimatu că în turul al doilea urmează să iasă la vot aproximativ un milion de votanți pentru fiecare candidat, care nu au fost la vot în turul întâi. 

"Estimările de sondaj preelectorale/de calibrare privind votanții exclusiv de turul 2, cei care nu au fost la vot în turul 1, cei mai eluzivi dintre toate categoriile de votanți analizate, au subestimat semnificativ participarea acestora la vot. În 2009 Băsescu a primit 560 mii de astfel de voturi exclusiv de turul 2. Geoană 370 mii. În sondajele dinainte de vot, rezulta că atât Iohannis, cît și Ponta vor obține undeva ușor sub un milion de asemenea voturi, 900 de mii de fiecare (deși Iohannis avea mai tot timpul ceva mai multe asemenea estimări de vot – vezi linia albastră mai tot timpul deasupra celei roșii)", a scris Mirel Palada, director al Sociopol, pe pagina sa de Facebook. 

Directorul institutului Sociopol, care a realizată exit-poll-ul pentru Antena 3, adaugă că a privit cu îndoială intenția de vot a celor care nu fuseseră în primul tur. 

"Pe baza acestor volume de vot puternic peste cele din 2009, cînd a fost totuși o învolburare violentă, am considerat că o parte din aceste 900 mii + 900 mii de promisiuni de participare la vot doar în turul 2 suferă de conformism. Că dă bine să spui că vii la vot. Le-am luat în considerare, dar oarecum cu inima îndoită", a adăugat Palada.

În realitate, numărul celor care au ajuns la urnele de vot și nu fuseseră să voteze în turul întâi a fost peste așteptări: "La exit poll a rezultat că au venit pentru Ponta 1 milion, deci cam ăia care promiseseră că vin. Iar la Iohannis au venit de fapt 1,4 milioane votanți exclusiv doar turul 2, care nu fuseseră la vot în turul 1".

Cine a făcut diferența

"Dacă vă uitați la grafic, deasupra tuturor tronează ca o sabie a lui Damoclis un puhoi de aprox. 2,2 milioane de votanți care, nefiind la turul 1, spuneau totuși că vor veni la vot, deși nu știu încă cu cine vor vota – adevărații nehotărâți de turul 2. La vremea respectivă, îi consideram puțin probabil să se concretizeze în votanți. Ne-am înșelat. Din acel maldăr verde 500 mii + 100 mii = 600 mii s-au transformat în votanți. Diferențial? 400 mii voturi în favoarea lui Iohannis. Adică 4 puncte procentuale. Sondajele astea...", a conchis Mirel Palada. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel