Culisele Congresului PMP: Cum s-a regizat teatrul retragerilor în favoarea Elenei Udrea. Diaconescu, suspectat de pesedism

Foto: dcnews.ro
Foto: dcnews.ro

Cu peste 80% din voturile delegaților prezenți în sala Alexandru Ioan Cuza din Parlament, Elena Udrea a devenit primul președinte al Partidului Mișcarea Populară, nu înainte ca alți pretinși pretendenți la această poziție să fie actorii unui film demn de Zmeura de Aur a politicii dâmbovițene.

Congresul PMP, organizat sâmbătă, de la ora 11:00, a început cu discursurile fostului președinte interimar al partidului, Eugen Tomac, și cu cel al președintelui Fundației Mișcarea Populară, profesorul Marian Preda. Cei doi au ținut două cuvântări sterile, care, probabil, n-ar fi entuziasmat sala nici dacă era plină cu persoane plătite să facă asta. Aplauzele se declanșau doar după ce Tomac și Preda invocau numele lui Traian Băsescu, pe care președintele Fundației MP l-a numit "garantul statului de drept".

Rețeta succesului - menționarea redundantă a numelui președintelui Traian Băsescu - a aplicat-o și Daniel Funeriu. În calitate de eventual președinte al PMP, Funeriu a spus că se va concentra pe "proiectul unionist cu Republica Moldova" și "axa Washington-Londra-București", două elemente din discursul din ultimii 10 ani al președintelui Băsescu. Fostul ministru al Educației a continuat prin a spune că "Traian Băsescu a câștigat tot timpul" și că președintele și-a învățat susținătorii un lucru esențial: "istoria unei competiții electorale nu este scrisă dinainte".

Înainte de a începe sarabanda retragerilor unora în favoarea altora, intelectualul teribilist Adrian Papahagi a ținut un discurs fără substanță, dovadă că atât delegații, cât și titlurile ziarelor, au reținut doar repetarea cuvântului "căcăcioșii" și expresiile "lua-i-ar naiba pe PDL" și "mi se rupe de partid".

Retragerile în favoarea candidaților "mai buni", pregătită cu o seară înainte

Unul dintre candidații la șefia partidului, fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu, s-a autoexclus din cursă în ajunul Congresului. Și, ca în basme, din cinci au mai rămas patru. Asta până când Gelu Vișan, apărut din senin pe lista pretendenților la șefia partidului, și-a anunțat retragerea chiar în timpul discursului de candidat. Ceea ce se dorea o surpriză spectaculoasă a fost una de natură mai degrabă să frizeze penibilul. După această veritabilă "undă de șoc", Adrian Papahagi s-a apropiat "spontan" de scenă și a cerut permisiunea să facă un scurt anunț. Stupoare în sală. Papahagi și-a anunțat retragerea în favoarea lui Daniel Funeriu.

Surse DC News apropiate conducerii ne-au explicat, fără alte precizări, că balul retragerilor a fost pus la punct în cadrul unei întâlniri organizate cu o seară înainte de Congres. Ipoteza pregătirii acestui teatru politic naște două posibile scenarii:

Citește și: Regretul lui Cristian Preda: PMP, lipsit de un plus de credibilitate

1. s-a dorit animarea unui Congres fără miză și forțarea unui impact mediatic care n-a fost în niciun moment așteptat să se producă. În ciuda lamentărilor presei apropiate președintelui, că meciul Simonei Halep a umbrit Congresul PMP, adunarea de la sala Cuza avea toate ingredientele unui eveniment șters: partidul are 6%, Elena Udrea era președinte înainte de începerea Congresului (cum de altfel a fost, de facto, de când s-a înscris în partid), rezultatul Congresului nu schimbă cu nimic scena politică ș.a

2. liderii PMP au vrut să lase impresia că există o reală bătălie internă și că partidul nu îi este predat "la cheie" favoritei președintelui, Elena Udrea

Diaconescu, bănuit că nu și-a uitat prima dragoste politică

Analizată la nivel simbolic, așezarea în sală a celebrităților din PMP sugera o ruptură între grupul Elenei Udrea (Cristian Preda, Gelu Vișan, Cristian Petrescu) și Cristian Diaconescu, care ocupa un scaun din rândul marginal, alături de Cristian Papahagi. Lipsa lui Diaconescu de pe lista candidaților i-a făcut pe unii delegați să creadă că fostul consilier prezidențial nu este scos din configurația de conducere, ci este programat pentru altă mutare. De altfel, în sală s-a murmurat în timpul votului că Diaconescu urmează să-și anunțe candidatura la prezidențiale. 

Deși se bucură de aprecieri în rândul colegilor de partid, pentru ținuta serioasă și expertiza în domeniul politicii externe, trecutul lui Diaconescu sădește îndoieli asupra sincerității sale politice. "E bun, dar a fost la PSD și, știți cum e, prima dragoste nu se uită", ne-a spus un delegat despre Diaconescu.

Cristian Diaconescu a candidat la șefia PSD și a fost președinte de onoare al UNPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel