CTP, lui Pleșu: Cum ai putut sta lângă Băsescu? Pleșu: N-am putut

Cristian Tudor Popescu spune că președintele Traian Băsescu este un "kitsch întruchipat" și regretă  că a încercat să stabilească "o relația umană" cu șeful statului. Într-un dialog cu Andrei Pleșu, Cristian Tudor Popescu l-a întrebat pe scriitor cum a putut să fie consilierul președintelui în primul său mandat: "N-am putut, că am plecat după patru luni", a răspuns Pleșu.

"Cu siguranță a făcut cel mai mare rău acestei națiuni în sensul celor spuse adineauri de Andrei Pleșu; a oferit un model uman pentru mine înspăimântător. Regret că am stat de vorbă cu dl Băsescu cum am stat de vorbă cu un om. Că am stat de vorbă la masă, am încercat să am o relație umană cu dânsul. Regret! Ce model de succes propune el tinerilor? Deci trebuie să știi să minți fără să clipești, trebuie să-ți calci cuvântul de câte ori este posibil și după aceea să spui numai boul este consecvent. Poți să ai tupeul să recunoști după 10 ani de mandat ca model că ți-ai folosit funcția ca să-ți protejezi pupila, recte pe dna Udrea", a declarat CTP, joi, la Gândul Live.

Cristian Tudor Popescu apreciază că Andrei Pleșu, care spune că nu s-ar da pe mâna lui Victor Ponta, n-ar face asta nici când vine vorba de Traian Băsescu.

Andrei Pleșu: Îl votez, fără ezitare, pe Iohannis

"Omul ăsta este un kitsch întruchipat, natura lui umană este atât de lipsită de bun gust. Este cititorul etern al lui Cărtărescu, este cel care și-a ucis mama din considerente lirice, ca să pună o poezie pe hârtie. Este, estetic vorbind, un kitsch cu față umană. Cum ai putut să trăiești în apropierea unei asemenea întruchipări a kitschului, tu fiind, după părerea mea, unul dintre cei mai fini esteți pe care i-am citit și ascultat vreodată?", l-a întrebat jurnalistul pe Andrei Pleșu.

"N-am putut, că am plecat după patru luni. N-am stat 10 ani acolo, ci după patru luni am cerut să plec. Eu am trăit mai mult de jumate din viață într-o lume kitsch. N-am primit așa brusc o revelație despre ce e aia kitsch. Tot ce am trăit sub comunism era foarte aproape de kitsch", a afirmat Andrei Pleșu.

Scriitorul îi reproșează președintelui că și-a terminat mandatul într-o atmosferă de "caft" și că i-a îndepărtat pe toți oamenii de valoare din jurul său, alegând să rămână cu oameni de mâna a doua.

"Cele mai proaste modele sunt cei care cred primii că sunt modele. Băsescu nu se consideră un model. Dacă am să-i fac un reproş e acela că a pornit cu un capital formidabil, era nativ mai deştept decât concurenţii lui, capul lui merge. Ce-i reproşez e că pornind de la un capital, cu asemenea bagaj, el trebuia să încheie mandatele lăsând o moştenire mai consistentă. Lasă o atmosferă de caft general, a introdus în opinia publică un stil mult prea viril pentru gustul meu. Aş fi vrut să-şi încheie mandatul pe un bilanţ pe măsura demarajului său", a spus Andrei Pleșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel