Csomortanyi Istvan (PPMT): În continuare suntem convinşi că votul etnic nu poate fi înlocuit cu nimic

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în ciuda apariţiei unor formaţiuni politice mixte româno-maghiare pe scena politică mureşeană, nu există lideri români care să aibă o ofertă clară şi credibilă în privinţa electoratului maghiar şi de aceea există convingerea că votul etnic nu poate fi înlocuit cu nimic.

"Din păcate, putem asista la un fenomen foarte dăunător aici, la Târgu Mureş, din punctul de vedere al comunităţii maghiare, avem trei partide ale comunităţii maghiare şi, pe deasupra, avem şi două partide româneşti create în ultima perioadă, este vorba de USR-PLUS, care au declarat că au intenţii serioase în privinţa atragerii electoratului maghiar. Chiar preşedintele USR, Dan Barna, a făcut afirmaţia, la Târgu Mureş, că votul etnic este depăşit şi trebuie să uităm de acesta pentru că nu înseamnă o perspectivă pentru viitor. Noi suntem convinşi că nu cunoaşte problemele comunităţii maghiare, din păcate, nu am văzut formaţiune politică cu conducători de etnie română care să aibă o ofertă clară şi credibilă în privinţa electoratului maghiar. Din păcate, nu am văzut paşii care ar asigura o credibilitate a acestor afirmaţii. Şi, pe lângă aceste partide avem o formaţiune clasică în Târgu Mureş, Partidul Oamenilor Liberi, care are în rândul său foarte mulţi etnici maghiari şi ca să fie problema şi mai gravă, şi în rândul UDMR vedem o divizare pe care nu o prea înţelegem. Asta înseamnă că dacă facem un scurt calcul, comunitatea maghiară din Târgu Mureş este divizată în şapte direcţii, o situaţie incredibilă şi de neacceptat. Noi în continuare suntem convinşi că votul etnic nu poate fi înlocuit cu nimic", a declarat Csomortanyi Istvan.

Liderul PPMT crede că formaţiunile politice care nu sunt maghiare nu pot asigura o alternativă comunităţii maghiare, fiindcă nu ar avea soluţii pentru problemele acestei comunităţi şi de aceea va iniţia discuţii între cele trei formaţiuni politice maghiare, PPMT, PCM şi UDMR, pentru susţinerea unui candidat maghiar comun la Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, precum şi a unor liste comune la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

"În consecinţă, iniţiem ca cele trei formaţiuni politice maghiare din Transilvania să ajungă la consens şi în privinţa Târgu Mureşului, a alegerilor locale care vor avea loc în iulie, anul viitor, să avem o listă comună pentru Consiliul Local, pe care să avem candidaţi de la toate cele trei formaţiuni, să se formeze o coaliţie între acestea. Iniţiem ca şi candidatul la Primăria Târgu Mureş să fie o singură persoană din partea comunităţii maghiare, să nu avem mai mulţi candidaţi", a mai precizat preşedintele PPMT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel