Criză Ucraina. Băsescu, avertisment pentru Iohannis: Nu te băga!

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a sugerat că vizita la Kiev pe care Klaus Iohannis a plănuit-o nu este o idee bună, recomandându-i succesorului său să nu se amestece în criza ucraineană, ci să se concentreze pe viitorul Republicii Moldova.

"România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine ne băgam la Chișinău. Avem chei pe care le știu cei ce trebuiau să le știe și să ne așezăm la masă cu cele trei partide pro-europene. Nu au fost folosite și am ajuns aici", a declarat Traian Băsescu, luni seară, într-un interviu acordat TVR 1.

Cu prilejul unor discuții bilaterale la Bruxelles, președintele ucraiean Petro Poroșenko l-a invitat săptămâna trecută pe omologul său român să efectueze o vizită oficială la Kiev, propunere pe care Klaus Iohannis a a acceptat-o. 

Fostul președinte Băsescu a definit criza din Ucraina drept "cea mai mare criză de securitate" pe care o are România. El a subliniat că situația Ucrainei este foarte complicată. "E o ciorbă în care nu ne putem băga", a arătat Traian Băsescu.

Întâlnire Iohannis-Poroșenko: Președintele României, invitat la Kiev

În două rânduri, Băsescu a articulat că "România nu trebuie să aibă niciodată graniță cu Rusia". Fostul șef al statului s-a arătat îngrijorat de avansul trupelor separatiste în orașul-port Mariupol, dar a indicat că o zonă cu risc mai ridicat o reprezintă Marea Neagră, după anexarea Crimeei. Traian Băsescu a declarat și în ieșiri anterioare, din calitatea de președinte în exercițiu, că anexarea Crimeei face ca Rusia să fie vecină de platformă continentală cu România.

Recentele evoluții politice de la Chișinău, unde președintele Timofti a propus un nou premier ca urmare a respingerii cabinetului Iurie Leancă, l-au făcut pe Traian Băsescu să afirme că "premiantul parteneriatului cu UE începe să dea rateuri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel