Criza Simonei Halep. Explicația unui psiholog renumit pentru eșecurile sportivei-exclusiv

Ar putea exista o explicație fiziologică pentru eșecurile Simonei Halep? Extrem de ambițioasă și talentată, sportiva a ajuns în vârf, dar are un joc inegal în ultima vreme, pe care unii analiști sportivi în pun pe seama psihicului. Lipsa vieții personale, a unei relații, poate fi explicația?

"Fără îndoială că viața personală își pune amprenta asupra jocului, ne-a declarat pshihologul Hanibal Dumitrașcu. Dacă unii sportivi pierd, sau, mai poetic spus, păcătuiesc printr-un exces de viață personală, Simona pare mai degrabă excesiv preocupată de carieră. Ori, la 24 de ani, fără o viață sexuală regulată se pot simți efecte psihice și fizice. O tânără la această vârstă aflată permanent în stres, în competiție, poate fi mai puțin dispusă să comunice, mai tensionată. Poate avea izbucniri nervoase. Descărcarea energiilor emoționale nu se face, așa că acumulează tensiuni. Este greu să ții natura în frâu. Modificările profunde în homeostazia organismului pot fi ghicite în starea tensională pe care o afișează cineva, atunci când este privat de activități specifice vârstei".

Simona și-a depășit limitele fizice

Prof. Pierre de Hillerin, fondatorul Institutului de Cercetări pentru Problemele Sportului, este de altă părere.

"Astfel de probleme emoționale se pot rezolva, cu efort ce-i drept, a declarat pentru DCNews prof. Hillerin. Nu sunt implicate doar zonele hormonale, bagajul de compensări este infinit, deci o sportivă ar putea să se relaxeze și în alt fel, dacă există limite de natură morală, religioasă, în fine, dacă nu are o relație pe plan fizic. Dacă mă refer strict la Simona Halep, eu cred că educația pe care a primit-o a dus-o până aici și nu este puțin ceea ce a obținut. La datele ei fizice, la dimensiunile ei sunt puține campioane. Simona și-a depășit limitele fizice, prin multă muncă și multă determinare".

Sexul înainte de meci le ajută pe fete, îi încurcă pe băieți

L-am întrebat pe prof. Hillerin dacă studiile potrivit cărora sexul în seara dinaintea unui meci le ajută pe sportive și îi încurcă pe sportivi este adevărat.

"Există astfel de studii, realizate în instituții de prestigiu, nu sunt legende. Ideea ar fi că fetele sunt mai relaxate după consumarea unei relații sexuale. A doua zi, mai puțin stresate, au un tonus mai bun. În cazul băieților, ar fi mai lipsiți de determinare, de energie, ar intra obosiți pe teren. Personal, nu cred că ar trebui mers atât de departe, amestecând sportul cu viața personală, intimă. Ne ducem spre ororile pe care le făcea sportul gândit ca propagandă. În comunism, am auzit că rușii programau relațiile sexuale ale gimanstelor, iar ca o atrocitate, unele sportive dobândeau sarcini pe care le întreupeau în luna a treia, ca să fie o încărcătură hormonală favorabilă performanței. Poate că, astăzi, banii mulți din sport îi duc pe unii în aceeași direcție, riscându-și sănătatea sau libertatea, cum se întâmplă în cazul pariurilor aranjate", a spus prof. Hillerin în exclusivitate pentru DCNews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel