Criza facturilor pune gaz pe foc în coaliție. Cîțu: Cred că cineva nu s-a gândit foarte bine cu reglementarea pieței de la 1 aprilie - Video

Foto Facebook Florin Cîțu
Foto Facebook Florin Cîțu

Florin Cîțu a declarat că nu vede 'sensul reglementării pieței de la 1 aprilie'. Potrivit acestuia, 'prețurile nu vor scădea dacă nu vom avea o piață liberă'.

'La vară, știm foarte bine, consumul scade. Deci nu cred că cineva s-a gândit foarte bine (n.red. cu data de 1 aprilie). Soluția pe care noi o propusesem era pentru aceste luni de iarnă, când e consum mare. ANRE s-a opus. Vom discuta după 1 aprilie ce se întâmplă', a spus Florin Cîțu.

'Dacă asta doresc (n.red. cei de la PSD), Guvernul, ministrul Energiei, nu ne vom opune. Eu doar spun că mi se pare bizar să reglementăm prețurile când este mic consumul. Să reglementăm pe 6 luni, iar apoi vine din nou iarna și prețurile vor fi dereglementate, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi din nou mari. Se pare că cineva nu s-a gândit foarte bine', a menționat Florin Cîțu.

Cîțu, despre amenzile pentru furnizori care nu au recalculat facturile

'Aici nu avem cum să rezolvăm problema, decât cu deschiderea pieței. Cu cât ai mai mulți jucători pe piață, cu atât scad prețurile. Cu cât piața este mai supra-reglementată și totul este ținut în frâu, atunci apar tot felul de sincope. Dacă vrem o piață liberă și prețuri scăzute, trebuie să găsim soluții', a spus Florin Cîțu.

VIDEO

VEZI ȘI Criza energetică - soluții la problemele momentului. Dezbatere cu lideri din domenii-cheie / video

Vezi și Daniela Dărăban (ACUE): Ce se află "în spatele" unei facturi. De ce au crescut prețurile / video

Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, a explicat la dezbaterea online intitulată "Criza energetică-soluții la problemele momentului", marca DC News Media Group, ce se află "în spatele" unei facturi, precizând că "furnizorul este, la rândul său, victima" contextului actual. 

"Noi primim o factură pe care vedem numele unei companii. Acea companie este furnizorul. Totuși, pe factură sunt incluse toate componentele sectorului energetic, de la producție, distribuție, transport și până la furnizare. Pentru gaze naturale, undeva la 70% din factură îl reprezintă costul furnizorului cu achiziția mărfii. Undeva spre 20 și ceva % sunt taxe, tarife, accize, TVA. Marja brută a furnizorului, în vremurile bune, aș zice că e undeva la 5%. Nu cred că în perioada aceasta întâlnim situații de genul. La energia electrică aș completa cu costul cu achiziția mărfii, ceea ce plătește furnizorul pentru a achiziționa marfa. Și este de 50-60%.", a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la DC News TV. 

De ce au crescut prețurile, citiți continuarea AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel