Criza din Ucraina. Tăriceanu atrage atenția asupra consecințelor imediate

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, atrage atenția, în cadrul Sesiunii inaugurale a Adunării Parlamentare a SEECP, că avem nevoie de o Europă de Sud-Est integrată în contextul crizei din Ucraina. 

"Avem nevoie de o Europă de Sud-Est integrată, în care facilitarea dialogului politic, realizarea unor proiecte economice de anvergură, dezvoltarea cooperării transfrontaliere şi o abordare coerentă a provocărilor cu care ne confruntăm - între care crima organizată, corupţia, traficul de fiinţe umane - pot face diferenţa în accelerarea parcursului european şi euroatlantic al statelor din această zonă", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a declarat că "există o serie de provocări în plan economic, care, într-o mai mare sau mai mică măsură, sunt specifice tuturor statelor din regiune şi cărora avem obligaţia să le acordăm o atenţie sporită: vulnerabilităţi de natură structurală pe fondul fenomenului de dezindustrializare; o capacitate de export diminuată; o rată crescută a şomajului şi, nu în ultimul rând, nevoia stringentă de a face pasul către o economie bazată pe cunoaştere, în care să prevaleze valoarea adăugată a capitalului uman şi implicit câştigul net pe care îl pot aduce cercetarea şi inovarea". 

"Bunăstarea economică va înlesni accesul la educaţie, ca vector de propagare a valorilor intrinseci unei societăţi pe deplin funcţionale. Totodată, bunăstarea economică este generatoare de stabilitate în regiune", a spus Tăriceanu.

Situație dramatică la în vecinătatea Europei de Sud-Est

Preşedintele Senatului şi-a exprimat preocuparea pentru faptul că "suntem martorii unor vremuri în care aplicarea principiilor dreptului internaţional este pusă sub semnul întrebării, iar forţei dreptului ajunge să i se substituie în mod insidios dreptul forţei". 

"Climatul de securitate din vecinătatea imediată a Europei de Sud-Est a căpătat un grad extrem de ridicat de volatilitate, cu potenţiale riscuri pentru stabilitatea regională, dar şi cu o seamă de consecinţe vizibile în cotidianul imediat", a mai spus Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel