Criza din Crimeea, în Consiliul European. Băsescu: România, NEGOCIATOR între Rusia și Ucraina

agerpres_7543265
agerpres_7543265

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este în interesul România să facă parte dintr-un program de negociere Rusia și Ucraina, care dispută Crimeea. Președintele a subliniat că România nu este dependentă de gazele rusești și atrage atenția că 400.000 de cetățeni ucraineni sunt vorbitori de limba română, adică a doua minoritate importantă din Ucraina. 

[caption id="attachment_435762" align="aligncenter" width="631"] Traian Băsescu, în fața sediului Ambasadei Ucrainei în România[/caption]

Traian Băsescu a spus, joi, într-o declarație susținută înainte de plecarea la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European, că "în cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluționarea tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, urmare a acțiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere", scrie Agerpres.

Președintele semnalează că România are peste 400.000 de cetățeni ucraineni vorbitori de limba română, ceea ce ne situează pe locul doi după minoritatea rusă, este cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea și se află la o sută de kilometri de un alt conflict înghețat, cel din Transnistria.

România, un partener care nu ridică semne de întrebare

"Nu în ultimul rând, România nu este dependentă de importurile de gaze din Federația Rusă. Deci, nu are o grea dependență de importurile de gaze din Federația Rusă și le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze, prin interconectorul cu Ungaria putem primi gaze și din Norvegia. România are o dependență extrem de mică de Federația Rusă. Poate fi un participant asupra căruia să nu se ridice semne de întrebare la negocieri", a adăugat Băsescu.

Președintele a adăugat că este în interesul României să fie implicată în această situație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel