EXCLUSIV  Criza COVID-19. Urmează criza economică? Vor fi tăieri de pensii și salarii? Răspunsul experților BNR

Va fi urmată criza COVID-19 de o criză economică de proporțiile celei din 2009-2010? Va duce coronavirusul la recesiune? Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile românilor?

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a oferit DCNews primele explicații, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat decretarea stării de urgență.

În 2009, ne-am confruntat cu pandemia H1N1, așa numita gripă porcină. Economia României intra într-o criză gravă. Diferă situația din acest moment?

Față de 2009, realitățile sunt total diferite, sub două aspecte, a spus Adrian Vasilescu. Suntem, astăzi, sub presiunea unui șoc planetar generat de pandemia cu COVID-19, mai puternic decât în alte situații. Pe de altă parte, situația economică a României este mai bună decât în 2009.

Starea de urgență afectează economia

Economia poate intra în recesiune?

Problema este spinoasă și suntem în fața a două opțiuni: fie recesiune, fie măsuri care să asigure în continuare o creștere economică. Sigur că starea de urgență, dacă vine cu restricții de circulație, o eventuală limitare a transportului, de exemplu închiderea metroului, suspendarea traficului de călători, munca de la domiciliu... are impact. Toate acestea sunt de natură să încetinească creșterea economică.  În același timp, eu văd și părțile luminoase: moare inflația. Din 1990 ne luptăm cu acest fenomen, iar în 2017 am înregistrat vârful unui val inflaționist pe care cu greu l-am controlat. Săptămâna trecută, Statistica a dat o știre care a trecut neobservată, ca o știre despre un tren care ajunge la timp în gară: rata inflației a ajuns la un minim istoric! Iar asta vine și cu o speranță: că începe un fenomen de dezinflație, care va ajuta creșterea economică.

 

Uneori, economia merge mai bine în vreme de război

Dacă scade consumul în Uniunea Europeană, dacă nu se mai cumpără mașini, de exemplu, nu vor fi afectate fabricile românești care fac export, nu va fi afectată economia românească?

Și la noi, dacă scade consumul în zona alimentației publice,  în turism, transporturi, vom avea de a face cu o încetinire a creșterii economice. Creșterea se bazează și pe consum. Dacă va fi recesiune, nu știe nimeni. E o realitate că economia funcționează și în vreme de război. De multe ori, a funcționat chiar mai bine în vreme de război. S-ar putea ca scăderea consumului în Occident să ne afecteze. Sper că multe prognoze nu se vor adeveri, mai ales că circulă o groază de știri false. Iar veștile bune nu se transmit. De pildă datele INS, că inflația a revenit în coridorul de țintire. Poate avem șansa de a baza creșterea economică pe investiții, iar acestea trebuie să constituie, acum motorul economiei.

 

Procedura de deficit excesiv trebuie renegociată

Vor fi afectate investițiile de cheltuielile pentru lupta cu pandemia, în plină procedură de deficit excesiv?

Procedura de deficit excesiv trebuie renegociată, în aceste condiții. Dacă băncile ajung la concluzia că trebuie să-și păsuiască datornicii, dacă se amână plata ratelor, și discuția privind deficitul statelor trebuie reluată. Numai de astfel de sancțiune, ca procedura de deficit excesiv, nu avem nevoie. În 2009-2010 au fost acceptate deficite mari, trebuie acționat la fel și acum.

În aceste condiții, ar putea fi crescute pensiile, de la 1 septembrie?

Decizia de creștere a pensiilor este o problemă politică. În primul rând, trebuie să recunoaștem că această majorare cu 40% este o capcană pentru partidul aflat la guvernare. Pentru guvern, va fi un examen greu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel