Cristian Preda, despre scrisoarea lui Băsescu: Le-a stricat nunta

Cristian-Preda-300x225
Cristian-Preda-300x225

Cristian Preda,  susţine pe blog, că propunerea formulată liderilor USL de către şeful statului vineri seară "strică nunta" pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL.

"Le-a stricat nunta. Traian Băsescu le-a scris liderilor USL că e gata să demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidenţiale şi legislative de anul acesta să se ţină simultan. Condiţia? Participarea USL la revizuirea Constituţiei, punând în aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani.

Validarea unei eventuale revizuiri ar urma să aibă loc pe 10 iunie. Propunerea formulată de preşedinte strică nunta pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL. O nuntă cu trei miri şi o singură promisiune: debarcarea lui Băsescu. Useliştii se pregăteau să transmită publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt conţinut politic", scrie Preda.

Potrivit acestuia, preşedintele Băsescu îi "obligă" pe liderii USL să se pronunţe "în patru chestiuni esenţiale, care vizează aspecte ale regimului, dar şi opţiuni strategice": "1. trecerea la unicameralul cu 300 de aleşi vizează relaţia cu cetăţeanul, fiind vorba despre punerea în aplicare a rezultatului celor două consultări referendare din 2009; 2. participarea la revizuire înseamnă renunţarea la boicotul început acum câteva luni; 3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, în ziua în care se ţin alegerile locale, prelungeşte o tradiţie începută cu referendumul din noiembrie 2007, când a avut loc primul scrutin pentru PE, şi continuată cu consultarea din ziua primului tur al prezidenţialelor din 2009, dar ar fi şi ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ;4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004".

Preda precizează că Traian Băsescu a mai propus fiecare dintre aceste patru lucruri.

"Acum le-a pus împreună, obligând USL să dea tot atâtea răspunsuri. Vrea USL să urmeze orientarea dată de voinţa cetăţenilor? Participă la legislativ sau chiuleşte? Acceptă nu consultarea referendară, ci o schimbare a Constituţiei? Vrea cineva – Crin Antonescu, în special – să intre în cursa prezidenţială cu doi ani mai devreme? Dacă Ponta & sateliţii săi nu vor da toate răspunsurile aşteptate (spunând de pildă că-i interesează doar cea de-a patra întrebare a lui Băsescu) sau dacă vor recurge la practica diminuării prin insultă a şefului statului, lansarea electorală a USL va avea un aer foarte trist. Candidaţii urcaţi pe scenă vor semăna cu nişte nuntaşi obosiţi, care dansează deşi nu aud nicio muzică. De fapt, muzica nu s-a oprit niciodată", scrie Preda pe blog.

Citește și:

Băsescu: Dacă se modifică Constituţia voi demisiona

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel