Cristian Diaconescu: Ca să fii membru Schengen trebuie să aplici un set de măsuri, pe care România le-a implementat

 Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit despre aderarea României la Schengen.

Cristian Diaconescu susține că România îndeplinește din 2009 toate cerințele pentru intrarea în Spațiul Schengen, însă aderarea nu a avut loc până acum pentru că decizia este una politică și aparține statelor membre.

"Ca să fii membru Schengen trebuie să aplici un set de măsuri, pe care România le-a implementat. Deci, decizia e una pur politică. În decembrie se face și Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne, la Bruxelles. Dacă până atunci România nu identifică problemele la celelalte state membre, atunci avem o problemă. În 2012 am spus că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) nu are bază legală și i-am întrebat pe colegii europeni de ce nu au încredere că putem să ne facem și singuri un astfel de mecanism. Ne facem singuri evaluarea sistemului judiciar și după aceea o discutăm cu colegii din Europa.

Dacă așteptăm evaluări generice, riscăm să avem un deznodământ la fel de negativ. Acum 8 ani au venit să ne controleze niște grupuri, iar de atunci nu au fost decât obiecții ale altor state membre legate de sistemul judiciar. Responsabilitățile le îndeplinim. În 2009 Olanda a fost de acord, deci atunci MCV era bun", a declarat Cristian Diaconescu în emisiunea "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea Plus.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: În decembrie, se va lua decizia privind aderarea României la Schengen

Acum câteva zile, Cristian Diaconescu, ministru de Externe al României în 2012, a anunţat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen va fi luată în luna decembrie. 

"Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20", se preciza într-un mesaj publicat de europarlamentarul român Rareș Bogdan pe Facebook.

Acum, Cristian Diaconescu vine şi spune că decizia finală va fi luată în luna decembrie. 

"Miniştrii de Interne şi de Justiţie din Comisia JAI vor lua decizia în legătură cu integrarea României în acordul Schengen în luna decembrie. A noastră şi a Bulgariei. Dacă deja s-a anunţat, după discuţia din Parlamentul European, înseamnă că în decembrie se va lua decizia corespunzătoare şi vom fi, înainte de 1 ianuarie 2023, membri ai acordului Schengen", a precizat Cristian Diaconescu la Digi 24.  Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel