Cristian Diaconescu ar putea fi noul ministru de Externe

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Senatorul Cristian Diaconescu va fi viitorul ministru de Externe, în urma revocării din funcție a lui  Teodor Baconschi. Dacă va fi numit, Cristian Diaconescu va ocupa pentru a doua oară portofoliul de la Externe, după ce în primul mandat de premier al lui Boc, Diaconescu a mai ocupat pentru un an această funcție, până când PSD a ieșit de la guvernare în urma demisiei lui Dan Nica de la Ministerul de Interne.

După demiterea lui Teodor Baconschi din calitatea de ministru de externe, premierul ia în calcul numirea senatorului UNPR, Cristian Diaconescu, ca ministru de Externe. De altfel, potrivit unor informații, încă de anul trecut Cristian Diaconescu urmărea postul lui Teodor Baconschi, cănd a încercat să decredibilizeze unele din acțiunile ministrului de Externe.

Totuși, numirea lui Diaconescu schimbă raportul coaliției, fapt ce implică dezbaterea în Parlament a numirii lui Diaconescu la Externe și unde pot apărea surprize.

De asemenea, o altă variantă luată în calcul este numirea lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru de Externe, susținut de către PDL.

Cristian Diaconescu a fost pentru o scurtă perioadă  (martie 2004-decembrie 2004) ministru al  Justiţiei  cu misiunea de a negocia și închide capitolul 24, Justiție și Afaceri Interne, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. În noiembrie 2004 Cristian Diaconescu a raportat Guvernului României închiderea acestui capitol facilitând astfel finalizarea procesului de integrare în Uniunea Europeană.

În aprilie 2008 Cristian Diaconescu a fost candidat din partea PSD-ului la funcția de primar general al Bucureștiului.

În decembrie 2008, în urma alegerilor legislative la care a obținut un mandat de senator de București din partea PSD, după care timp de un an a îndeplinit funcția de ministru de Externe în primul guvern condus de Emil Boc. În toamna lui 2009, a demisionat din guvern, împreună cu toți miniștri PSD, ca reacție la demiterea

După Congresul PSD, în urma căruia Victor Ponta a devenit președintele PSD,  Diaconescu a demisionat din partid. Diaconescu și-a explicat demisia într-un interviu acordat ziarului Adevărul, spunând că „am avut opțiunea de a-l sprijini pe Mircea Geoană la Congres ... în acel moment, au pornit o serie de acțiuni pentru a decredibiliza gestul meu și pentru a-l decredibiliza pe Geoană ... eu n-am acceptat ca acel lucru să mi se întâmple și nu mi se părea normal să dau mâna cu aceiași oameni care au încercat să mențină un gen de «status quo»”.

Diaconescu s-a alăturat fostului său coleg de partid Gabriel Oprea, care demisionase cu un an înainte, în grupul parlamentar independent fondat de acesta și au creat UNPR, partid care se află în coaliția de guvernare în acest moment. .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel