Cristian David: Problema corupției în Poliție există și în alte state UE

cristian_david
cristian_david

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, luni, la RFI, că România trebuie să vadă şi partea plină a paharului în dosarul Schengen, respectiv rezultatele celor opt ani de pregătiri pentru aderare, și a atras atenția că în foarte multe state din UE, în structurile din Poliție există problema corupției interne, care însă nu se dezbate.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică la Pro TV că ţara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupţia din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

Cristian David a declarat că nu vrea să intre în polemici cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, după declarațiile din urmă cu o zi, dar nu poate fi trecut cu vederea realizările din ultimii ani, privind aderarea la spațiul Schengen. "Sunt opt ani de muncă continuă, de eforturi instituţionale şi bugetare pentru pregătire şi acum ar fi cazul să ducem la bun sfârşit acest proiect, pentru că până la urmă aceste chestiuni care vin ca recomandări, sfaturi şi nuanţe critice nu sunt de natură a schimba substanţa şi forţa proiectului. Sigur că întotdeauna o să existe un element care nu o să aducă parametrii funcţionali la 100%, dar până la urmă dacă am vedea întotdeauna ce lipseşte, nu o să putem vedea niciodată ceea ce s-a realizat. Eu cred că s-a realizat foarte mult, enorm, din punct de vedere tehnic totul şi din acest punct de vedere aş prefera foarte mult să încercăm să ne uităm şi spre partea plină a paharului", a declarat Cristian David.

Diplomatul german a declarat duminică la Pro TV că ţara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupţia din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

În opinia ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, România ar trebui să analizeze obiectiv eforturile sale depuse pentru combaterea corupției, o problemă cu care și alte state din UE se confruntă, dar care nu are "aceste accente publice" ca la noi.

"Combaterea corupţiei cred că putem uşor observa că de la o perioadă la alta s-a îmbunătăţit ca rezultat. Trebuie să fim un pic realişti şi să fim şi un pic corecţi noi faţă de noi. Haideţi să ne uităm cum arăta România la sfârşitul anilor '90, la începutul anilor 2000 şi cum arată în 2013. Întotdeauna este loc de mai bine. Sunt foarte multe state şi eu am întâlnit, nu am să nominalizez, dar să ştiţi că la nivelul forţelor poliţieneşti din foarte multe state din Uniunea Europeană, problema corupţiei interne există. Ea nu se dezbate, poate că nu are aceste accente publice, dar există întotdeauna în structurile forţelor poliţieneşti acest element al corupţiei, care trebuie combătut. Până la urmă, o facem în binele şi interesul nostru, nu ca să servim drept elev model în faţa altora".

Referitor la recenta scrisoare pe care miniştrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei i-au transmis-o preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îi cer să propună un mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE, Cristian David apreciază că "dacă ar fi să luăm lista valorilor fundamentale pe care este construită Uniunea Europeană, s-ar putea să vedem şi mai aproape şi mai departe de noi anumite încălcări ale principiilor fundamentale. Nu cred că ar trebui să ne uităm numai în oglindă şi să ne vedem doar pe noi, ci ar trebui să vedem că un mecanism funcţional, ce asigură soliditatea şi funcţionarea statutului de drept şi asigură respectarea principiilor Uniunii Europene e valabil şi în alte state, nu doar în România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel