Cristian Bușoi: Cancerul la copii poate fi eradicat

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, declară că a prezentat  propunerea de opinie a Comisiei ENVI cu privire la al 9-lea program de cercetare al UE, Orizont Europa, în calitate de raportor al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară).

Principalele propuneri pe care le-am susţinut pentru îmbunătăţirea textelor legislative ale Comisie sunt:

* Creşterea bugetului general al programului de cercetare Orizont Europa de la 94,100 miliarde euro la 95,527 miliarde euro;

* Creşterea bugetului clusterului Sănătate de la 7,7 miliarde euro la 9,127 miliarde euro;

* Prima misiune prioritară să fie finanţarea cercetării pentru eradicarea cancerului la copii până în 2030;

* O mai eficientă consultare a tuturor actorilor implicaţi în programele de cercetare în deciziile privind implementarea programului, definirea misiunilor, stabilirea de priorităţi.

Propunerile mele vin cu un răspuns la faptul că cercetarea şi inovarea sunt acum fragmentate în domeniul cancerului pediatric şi doar acţiunile naţionale nu pot avea rezultate suficiente prin ele însele. De aceea am propus o primă misiune referitoare la copii, intitulată "Eradicarea cancerul pediatric până în 2030", într-un domeniu cu un nivel ridicat al mortalităţii şi morbidităţii pe termen lung.

Subliniez ca programul Orizont Europa este foarte important pentru Comisia ENVI şi este un instrument-cheie pentru abordarea numeroaselor probleme urgente care fac obiectul activităţii ENVI.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că 70 % dintre europeni doresc ca Uniunea să se implice mai mult în sectorul sănătăţii. Scăderea ponderii bugetare destinate sănătăţii nu este pe măsura aşteptărilor actuale ale cetăţenilor, în special în aceste momente în care populismul şi euroscepticismul sunt foarte prezente.

Cancerul este una dintre principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii europeni şi rămâne principala cauză de deces din cauză de boală în rândul copiilor. Soluţiile inovatoare din domeniul oncologiei pediatrice sunt esenţiale pentru viitoarele generaţii ale Europei, deoarece, în fiecare an, în UE sunt înregistrate 35 000 de noi cazuri de cancer la copii, precizează europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

Vezi si: Tratamente inovative noi, pentru pacienții cu cancer din Uniunea Europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel