Crin Antonescu îi face praf pe liberali: PNL nu arată deloc bine

Crin Antonescu îi critică dur pe liberali. Fostul lider din Aviatorilor spune că PNL ”nu arată deloc bine” și se declară extrem de nemulțumit de faptul că liberalii au acceptat legea care permite alegerea primarilor și președinților de consilii județene într-un singur tur.

Invitat, miercuri, în ”Ediția specială” de la Realitatea TV, Crin Antonescu a fost întrebat despre PNL, iar răspunsul amplu pe care l-a oferit nu va bucura foarte mulți dintre liberali:

”Nu-mi pot permite decât să fiu foarte sincer în această discuție, cu toate că chiar nu vreau să lezez sau să încurc pe nimeni. Nu arată deloc bine. Nu arată bine, pentru că, în general, scena politică și, mai cu seamă, partidele ca instituții existențiale, nu arată bine. Arată mai rău ca niciodată. 

Nu vreau să-mi iau precauții, că nu mă interesează cine vrea să răstălmăcescă ce spun, dar precizez că am mereu sentimentul responsabilității, că am fost șef de partid, la acest eșec. Fiindcă partidele, astăzi, așa cum se prezintă, sunt un eșec în viața politică din România. De aceea, între altele, am și demisionat din funcția de lider al unui partid care nu a reușit să facă din partidul pe care l-a condus ceea ce trebuia făcut, ceea ce cred eu că aveam nevoie cu toții.

Partidele nu arată bine, pentru că partidele au o criză de reprezentativitate mai profundă ca oricând, partidele au o criză de idei. Așa cum spuneam, nu mai avem. De bine de rău, am avut ani în șir antagonisme, conflicte, drame, feseniști, nefeseniști, comuniști, anti-comuniști, băsiști, anti-băsiști. Astăzi, nu văd pe ce se poartă disputa. Disputa se poartă pe faptul că Ponta pleacă sau nu pleacă din funcția de prim-ministru. Ăsta este un detaliu dintr-o situație. Nu văd un mesaj coerent, nu văd o pledoarie coerentă, nici dintr-o parte, nici din alta și văd.

Vezi și: Episod neștiut cu Antonescu și șeful SRI: ”Eram doar noi doi”

(...) După alegeri, când a venit primul lucru cu adevărat semnificativ, și anume Legea alegerilor locale, toată lumea a fost de acord, și n-am să înțeleg niciodată de ce PNL a fost de acord cu așa ceva, chiar dacă nu avea majoritatea, și facem alegeri la primari dintr-un singur tur. Nu mai spun de ce nu e bine. Nu e bine pentru că nu se mai întâmplă nicăieri așa și nu e normal ca cineva să devină primar, președinte de consiliu județean, dacă se alege, într-un singur tur. N-are reprezentativitate, nemavorbind că e o competiție inegală între deținătorul funcției, în general, și challengeri.

În campania pentru alegerile europarlamentare, ultima pe care am condus-o ca președinte de partid, am avut o întâlnire la Poiana Brașov cu toți aleșii locali. La alegeri, în general, și, mai cu seamă la europarlamentare, e clar că depinzi mult de ce-ți fac aleșii locali, pentru că prezența este mică. Ei bine, atunci când ne ardea tuturor buza după voturile primarilor, am spus la Poiana Brașov un lucru foarte răspicat, probabil mulți s-au și supărat: 'Partidul Național Liberal nu face politică pentru primari, el face politică cu primarii și prin intermediul primarilor, dar pentru cetățeni'.

Ei bine, în continuare partidele văd că fac politică pentru primari, pentru că nu au altă modalitate, alte resurse, de a imagina câștigarea de voturi, decât să meargă primarul, eternizat în funcție, și cu pârghiile lui, multe vecine cu corupția, să le aducă voturi.

Din punctul acesta de vedere, nu arată bine. 

Din punctul de vedere al identității, nu există dreapta și stânga. (...) Astăzi nu se mai pune această problemă”, a comentat Crin Antonescu despre PNL, în particular, și despre clasa politică, în ansamblul ei.

Citește și: Schimbare majoră de strategie în PSD! Ce pregătesc social-democrații - Surse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel