Președintele PNL, Crin Antonescu, a anunțat în plenul Parlamentului că demisionează din funcția de președinte al Senatului. Din sală s-a strigat "Demisia! Demisia!". După ce și-a anunțat scurt demisia, Antonescu s-a retras de la tribuna Parlamentului și a luat loc în sală, lângă liderul deputaților liberali, George Scutaru. "S-a sinucis politic, așa cum i-a cerut aseară Mircea Badea", a fost remarca pe care a făcut-o Victor Ponta pe marginea demisiei lui Antonescu. Președintele PC, Daniel Constantin, a comentat că "gestul a fost onorabil, dar a fost greșit ce a zis".
"Asta era de demonstrat domnule prim-ministru. Dragi colegi, eu demisionez din funcția de președinte al Senatului", a anunțat Antonescu.
Antonescu a făcut anunțul după ce Ponta i-a cerut, indirect, demisia, înainte de votul de învestitură pe care Legislativul urma să-l dea guvernului Ponta III.
Înainte ca liberalul Antonescu să-și anunțe demisia, premierul Victor Ponta a ținut un discurs în cadrul căruia a susținut că USL încă mai există în Parlament. Asta pentru că, a pretins prim-ministrul, șefii Camerelor au fost aleși din postura de membrii USL și încă mai activează în această funcție după ruperea coaliției.
Demisia lui Antonescu va fi oficială după ce va semna un act care consemnează acest lucru.
La ieșirea din plenul Parlamentului, Crin Antonescu a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, cerându-le să-i respecte "libertatea de circulație" pe holurile Palatului Parlamentului.
Social-democrații anunțaseră anterior că urmează să-l dea jos prin vot pe Crin Antonescu de la președinția Senatului, dacă nu se retrage din proprie inițiativă.
Conform protocolului defunctei USL, funcția de președinte al Senatului revine Partidului Conservator. Președintele PC, Daniel Constantin, a precizat în mai multe rânduri că nu a revendicat această funcție pentru că au dorit să potențeze candidatura lui Antonescu la președinție.
Antonescu i-a propus lui Ponta să demisioneze en tandem
Anterior mesajului prin care și-a anunțat demisia, preşedintele PNL a spus în plen că are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL", a afirmat liderul liberal, citat de Mediafax. Antonescu a continuat: "Nu ştiu răspunsul. Nu facem asta, nu aveţi acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauză că trebuie să treceţi pe la Cotroceni, că aţi mai trecut, nu-i vorbă, ci pentru că, îmi pare rău să spun, dar e adevărat: Eu dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, sunt acelaşi, ba am chiar mâinile mai libere. Dumneavoastră, dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic". Victor Ponta a răspuns că nu intenționează să demisioneze din funcție, așa cum i-a cerut fostul partener de coaliție imediat după ruperea USL și ulterior în plen. "Avem un președinte care anunță că în 5 minute își dă demisia. E în funcție. Avem un președinte al Senatului care anunță că dacă nu trece referendumul își dă demisia. E în funcție. Eu nu îmi dau demisia. Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere", a declarat Victor Ponta.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News