Crețu, în Huffington Post: Războiul britanicilor e greșit și anti-european

Europarlamentarul PSD Corina Crețu a postat în

Iată materialul integral, preluat de pe blogul Corinei Crețu:

"Actuala dezbatere exagerată privind imigrația în Marea Britanie este greșită și trebuie să se încheie.

Uniunea Europeană a fost creată ca instrument pentru depășirea diviziunilor și a urii, pentru stimularea dezvoltării și prosperității pe tot continentul. Aceasta a devenit mai târziu un instrument complex pentru reducerea sărăciei și a polarizării. UE nu a fost creată ca un club pentru țările bogate, în care acestea să-și poata contempla bogățiile și să conceapă modalități suplimentare de a-și extinde avuția: dimpotrivă, unul dintre scopurile sale principale este de a genera uniformitate: ea există pentru a integra statele mai sărace și pentru a stimula progresul lor, sporind astfel prosperitatea în toată Europa și oferind tot mai multor cetățeni europeni șansa de a avea un standard de viață mai bun.

Aceste principii generoase par, pentru orice persoană care citește presa din Marea Britanie din ultimele luni, a fi date uitării. Se pare că UE este într-un război – sau, mai corect, Marea Britanie este într-un război, luptând pentru a găsi modalități de a-și apăra cetatea împotriva “valurilor”, “potopului” sau “invaziei” de imigranți care ar trebui să fie tinuți în afara porților țării. Primarul Londrei - o personalitate respectabilă și importantă a conservatorilor - se plânge că “nu putem face nimic pentru a opri întreaga populație a Transilvaniei (…) să încerce să-si aseze tabăra la Marble Arch.” Prim-ministrul țării, David Cameron, scrie că “libera circulație în Europa trebuie să fie mai puțin liberă”. Un alt lider – Nigel Farage din UKIP – se teme de invazia iminentă în Marea Britanie a 29 de milioane de români și bulgari (notă către cititor: toată populația României este de aproximativ 20 de milioane de persoane și cea a Bulgariei este puțin peste 7 milioane de persoane). De ce a declarat Marea Britanie război unui inamic imaginar?

Tonul dezbaterii privind imigranții în Marea Britanie și modul în care aceasta se desfășoară sunt atât periculoase, cât și profund incorecte. Marea Britanie nu este membru al UE numai pentru a avea acces la o bază mai mare de consumatori, sau pentru a recruta clienți pentru companiile de telefonie mobilă, băncile și corporațiile farmaceutice. Apartenența Marii Britanii la UE implică un rol mult mai important și trebuie să cuprindă respectarea, asumarea și încrederea în principiile de bază ale acestei organizații. Unul dintre aceste principii fundamentale este libera circulație a forței de muncă.

Există două niveluri ale acestei dezbateri. Unul este cel polemic, altul - mai filozofic.Să începem cu nivelul polemic.

Cei care se opun ridicării restricțiilor se bazează mai ales pe ipoteza că Marea Britanie ar fi inundată de migranții români care solicită beneficii sociale. Acest lucru este inexact. Imigranții români în Marea Britanie (pe cât de puțini sunt) vin în căutare de locuri de muncă mai bine plătite decât pot găsi acasă, sunt în mare parte adulți tineri sau maturi care nu au nevoie de beneficii sociale. Cei care ar părăsi România pentru a merge în Marea Britanie, in conditiile in care milioane de compatrioți s-au stabilit cu ușurință în Italia sau Spania (unde limbile vorbite seamănă cu limba română și unde deja există comunități românești, ceea ce ușurează integrarea noilor imigranți) sunt cu siguranță persoane dinamice, bine pregătite pentru un mediu nefamiliar și capabile să învețe rapid și să se confrunte cu diverse provocări – o descriere ce nu se aplică celor care, în general, caută ajutoare sociale.

Să abordăm și nivelul filosofic. Ce-ar fi dacă migranții români ar merge într-adevăr în Marea Britanie pentru a cere beneficii sociale? De ce ar fi acesta un lucru greșit? Este oare ilegal să se obțină beneficii din partea unui sistem care a fost creat în acest sens, atât timp cât se respectă toate regulile și condițiile care reglementeaza acest sistem? Desigur că nu! Au ieșit românii în stradă pentru a protesta atunci când locurile de muncă extrem de bine plătite din companiile mari care funcționează în România au fost acordate unor cetățeni britanici, care “le-au furat” de la cetățenii români? Categoric nu! Trăim într-o piață liberă; suntem conduși de principiul liberei circulații a forței de muncă. Oricine își poate încerca norocul pentru a obține un loc de muncă în orice țară din UE, atâta vreme cât se potrivește cerințelor și respectă legea. Totodată, oricine are dreptul de a beneficia de sistemul social din țara în care alege să se stabilească, temporar sau permanent, atât timp cât o face respectând legislația și nu are loc vreun abuz.

Acesta este mesajul meu pentru cetățenii din Marea Britanie. Ignorați aceste ineptii populiste servite în ultimele luni de politicieni doritori de voturi, mai ales ca descriu o imagine profund absurdă: românii vor veni in Marea Britanie pentru a fura locuri de muncă, pentru a cere beneficii și pentru a abuza de sistemul public de sănătate - toate cele trei situații sunt extrem de contradictorii (cum poate cineva să obțină un loc de muncă și să beneficieze de ajutor de șomaj în același timp? Cum poate cineva să lucreze și să fie totodată internat în spital?). Nu le credeți! Marea Britanie nu este asediată de valuri de imigranți care așteaptă la granițe să vă invadeze. UE nu este în război. Și data viitoare când vă tratează un doctor, întrebați-l de unde e – ar putea fi român!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel