Crețu: CE nu va îndrepta ce a stricat peste vară

Vicepreședintele PSD, Corina Crețu, consideră că, prin poziția adoptată în această vară de către Comisia Europeană privind situația din România, credibilitatea instituției a fost afectată, însă nu va recunoaște că s-a pripit vorbind despre încălcarea statului de drept.

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, a precizat, marți, la RFI, că era necesar ca premierul Victor Ponta să efectueze această vizită la Bruxelles, la începutul acestei săptămâni, ”după vizita președintelui Băsescu de vineri”, iar impunerea unui cvorum la referendumul din 29 iulie a fost o nedreptate nu față de echipa guvernamentală de la București, ci față de poporul român.

"Era important ca şi premierul să aibă o discuţie cu domnul Barroso, deşi noi am reclamat partizanatul Comisiei Europene, nu al Comisiei Europene în întregul său, dar mai ales al doamnei Reding, de-a lungul verii şi de fapt din tot ce a transmis dânsa a fost clar că în această chestiune prin dânsa Comisia a încălcat Tratatul, care prevede ca disputele interne dintr-o ţară membră să fie privite ca un arbitru neutru şi Comisia să nu fie implicată în nici un fel. De fapt, nu a fost aşa, s-a impus, după cum ştiţi, un cvorum care nu există nicăieri în Europa şi a fost o nedreptate nu faţă de Guvernul Ponta, ci faţă de poporul român", a explicat Corina Crețu.

Raportul suplimentar de monitorizare a României, care urmează a fi publicat în această toamnă, este un gest neobişnuit în spaţiul comunitar, a susținut europarlamentarul PSD, în opinia căreia, Comisia Europeană nu ”va recunoaște că s-a ”pripit vorbind de încălcarea statului de drept în România”.

"Nu am aşteptări foarte mari. Sunt convinsă de un lucru: Comisia nu va îndrepta ceea ce a stricat peste vară, nu va recunoaşte că s-a pripit vorbind de încălcarea statului de drept în România. Statul de drept nu cred că a fost vreo secundă sub semnul întrebării în România de-a lungul verii. De fapt, nici doamna Reding, în dezbaterea din Parlamentul European, în afară de generalităţi, nu a reuşit să ne spună exact care au fost acele încălcări atât de flagrante ale statului de drept. A vorbit doar de cele două Ordonanţe de Urgenţă. Noi am reclamat de-a lungul anilor, sutele, nu numai cele 19 asumări de răspundere ale guvernelor PDL, ci şi sutele de Ordonanţe de Urgenţă. Deci este o dublă măsură, care după părerea mea este inacceptabilă, care afectează mult credibilitatea Comisiei Europene!", a arătat vicepreședintele social-democrat.

Europarlamentarul PSD a mai adăugat că "nu este prima dată când poziţia PPE devine poziţia Comisiei Europene, pentru că acolo sunt majoritari, dar este prima dată în ultimii 20 de ani când intervin atât de brutal şi de direct în viaţa politică a unui stat. Și cred că acest lucru se va vedea. Chiar am văzut niște sondaje, ieri, la momentul aderăririi: sprijinul românilor pentru Uniunea Europeană era undeva la 70%, acum este la 40% și cu scădere dramatică de 10 procente în ultimele două luni”, a relatat Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel