Creșterea economică spectaculoasă în Spania: Ce stă în spatele performanței impresionante a PIB-ului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei, măsura valorii create prin producția de bunuri și servicii, a înregistrat o creștere de 0,6% în al patrulea trimestru al anului 2023 față de trimestrul anterior.

Potrivit datelor finale publicate marți de Institutul Național de Statistică (INE), producția economică a Spaniei în trimestrul IV a crescut cu 2,0% în comparație cu același trimestru din anul precedent, în timp ce creșterea anuală a fost de 1,9% în trimestrul III, realtează Euronews.com.

Ultimele date de la INE confirmă un raport preliminar publicat în ianuarie.

"Anterior, am văzut semne legate de creșterea care își revenea, deoarece mai mulți indicatori slabi (cum ar fi sentimentul de afaceri) s-au îmbunătățit spre sfârșitul anului 2023 - dar această creștere depășește cu mult așteptările. PIB-ul a fost mult mai mare decât estimările pieței de 0,2% QoQ," au remarcat analiștii de la ING după raportul preliminar.

ING a subliniat, de asemenea, că raportul privind PIB-ul a fost pozitiv în ansamblu.

"După o creștere semnificativă în trimestrul III, care a readus consumul gospodăriilor la nivelurile pre-pandemice, acesta continuă să alimenteze creșterea economică în trimestrul IV. Cu inflația mai mică decât creșterea salarială, puterea de cumpărare reală crește din nou, stimulând consumul."

Componenta investițiilor a Spaniei a crescut, de asemenea, în al patrulea trimestru al anului trecut, în ciuda vânturilor puternice generate de ratele de dobândă mai ridicate.

În același timp, investițiile în verzi și digitalizare - și continuarea implementării fondurilor NGEU - continuă să susțină investițiile în afaceri din Spania.

În plus, ING a evidențiat o creștere deosebit de puternică a cererii de locuințe, care a stimulat investițiile rezidențiale.

"Cererea puternică de locuințe continuă să depășească oferta de locuințe. În cele din urmă, cheltuielile guvernamentale au crescut, iar poziția comerțului net s-a îmbunătățit. Privind detaliile pe sectoare, sectoarele sensibile la ratele dobânzilor, cum ar fi producția și construcțiile, au crescut semnificativ în trimestrul IV, în contrast cu așteptările," au adăugat analiștii de la ING.

ING a declarat într-o notă că Spania se află înaintea colegilor săi europeni, cum ar fi Germania, deoarece economia Germaniei, de exemplu, este mai dependentă de producție și mai afectată de încetinirea economică globală.

Cu toate acestea, un moment economic mai puternic în Spania ar putea alimenta inflația în țară și ar putea împiedica inflația spaniolă să revină la ținta de 2% în acest an.

În februarie, totuși, inflația a scăzut la 2,8% față de 3,4% în ianuarie. HICP a scăzut, de asemenea, la 2,9% față de 3,5% în luna anterioară.

"Scăderea a fost cauzată în principal de o diminuare a prețurilor la electricitate și de o stabilizare a inflației alimentare după creșterile puternice de prețuri din februarie anul trecut. Cu toate acestea, prețurile mai ridicate la combustibili au exercitat o anumită presiune ascendentă asupra ratei de inflație a titlurilor de stat."

"Inflația de bază, excluzând alimentele și energia, a scăzut, de asemenea, la 3,4% față de 3,6% în ianuarie. Declinul suplimentar al inflației de bază spaniole în februarie este o veste bună pentru BCE, deoarece arată că presiunile de preț subiacente au continuat să se relaxeze în februarie," a mai notat ING la sfârșitul lunii trecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel