Creștere SALARIU MINIM. Ludovic Orban, risc dacă va crește prea mult: Pleacă fabrica din țară

Premierul Ludovic Orban afirmă că va crește salariul minim, dar nu știe și care va fi creșterea, subliniind că există riscuri și dacă va fi majorat prea puțin, dar și dacă va fi majorat prea mult. 

”Cu siguranță va crește salariul minim, dar nu vă pot da cuantumul cu care va crește salariul minim. La ora actuală, s-a constituit o echipă de lucru. Vom veni, în baza studiului de impact, pe care-l realizăm, cu o propunere.” a spus Ludovic Orban, care a afirmat că se vor consulta și cu patronatele, dar și cu sindicatele. 

Premierul a adăugat: ”Din 2015, CE ne solicită un mecanism obiectiv de creștere a salariului minim, care să se bazeze pe realități economice, pe indicatori obiectivi, (...) astfel încât să nu intervină arbitrar subiectivisul politic pe care îl poate avea un Guvern, ci să fie o decizie cu efecte sociale și economice benefice”. 

Riscuri dacă salariul crește prea puțin sau prea mult, conform lui Orban

Ludovic Orban a spus că ”Dacă crești prea puțin salariul minim pe economie, poți să nu compensezi nici efectele inflației. Dacă crești prea mult salariul minim pe economie, riști să afectezi ramuri întregi și mulți dintre cei care sunt angajați și lucrează cu salariul minim pe economie să-și piardă locul de muncă. Se știe foarte clar că, mai ales în anumite industrii în care se lucrează cu mână de lucru cu salariu minim pe economie, rata de profitabilitate e relativ mică și că o creștere a costului forței de muncă poate duce la dispariția acestei profitabilități, iar, atunci, fie se închide fabrica, fie se mută într-o altă țară în care mâna de lucru e mai ieftină, ori noi nu ne dorim așa ceva”. 

El consideră că e o ”stupizenie” să diferențiezi salariul minim pentru cei cu studii superioare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel