Creditul în lei este cu 30% mai scump decât cel în euro

credite-euro
credite-euro

Românii care se împrumută de la bancă au o dilemă când trebuie să aleagă moneda creditului: dobânzile la cele în euro sunt mult mai mici decât la lei. 

Deşi reprezentanţii BNR ne îndeamnă să ne împrumutăm în moneda naţională, creditele ipotecare în lei sunt cu peste 30% mai scumpe decât cele în valută.

Potrivit bancherilor, în prezent, în România, doar unul din 20 de clienţi se împrumută în lei, şi asta doar în cazul sumelor mici. În plus, calculele acestora arată că un credit în euro ar deveni nerentabil doar în cazul în care moneda europeană ar urca la 7 lei.

Dobânda anuală efectivă la crediul în lei pentru achiziţia de locuinţe este, la cele mai mari bănci din România, cuprinsă între 8% şi 11%, faţă de 5% până la 6% în cazul împrumuturilor în euro.

De exemplu, la un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, o persoană va trebui să plătească, în funcţie de banca aleasă, între 281 de euro şi 325 de euro pe lună, în cazul împrumutului în moneda europeană, faţă de 1.635 de lei echivalentul a 373 de euro şi până la 1.954 de lei, echivalentul a 446 de euro, pentru cel în moneda naţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel