Creșterea economică a României, încetinită. Este sub așteptările analiștilor

Creștere economică
Creștere economică

Creşterea economică din trimestrul trei al acestui an, de 4,4% raportat la perioada similară din 2015, este sub aşteptările analiştilor. 

Stimularea economiei s-a bazat pe măsuri fiscale care au dus la creşterea consumului, care au efect doar pe termen scurt, iar în aceste condiţii un avans al PIB de peste 5% este puţin probabil, a declarat marţi preşedintele Consiliului fiscal, Ionuţ Dumitru. 

"Este o creştere economică sub aşteptările noastre şi pare că sub aşteptările analiştilor în general. Este o decelerare destul de semnificativă a creşterii economice. Astfel, şansele să avem o creştere peste 5% în acest an sunt foarte mici în acest moment. Probabil că va fi în jur de 4,5% după ultimele cifre, în condiţiile în care, în trimestrul patru, este de aşteptat să se manifeste şi efectul de bază. Anul trecut, în trimestrul patru, am avut o creştere puternică a investiţiilor pe final de an şi probabil că anul acesta efectul de bază va fi unul semnificativ", a explicat Dumitru. 

O decelerare așteptată

În opinia acestuia, decelerarea creşterii economice era de aşteptat. 

"Aş spune că este o decelerare care era cumva de anticipat, în condiţiile în care am avut un stimul fiscal, în special la nivelul taxării consumului, respectiv reducerea TVA, care a fost principalul factor al creşterii puternice a consumului. Aşa cum teoria ne-o arată, practic, o stimulare a consumului prin măsuri fiscale nu poate să fie o stimulare de durată, adică este o creştere economică ce se manifestă în orizont de termen scurt şi nu neapărat pe termen mediu şi lung", a explicat preşedintele Consiliului Fiscal. 

Potrivit acestuia, şi deficitul de cont curent, în creştere la nouă luni de aproape 2,5 ori faţă de nouă luni din 2015, a fost alimentat tot de cererea internă. 

"Şi această creştere era de anticipat în condiţiile în care creşterea de cerere internă a fost una foarte puternică şi nu a fost însoţită de o evoluţie similară şi la nivelul ofertei interne. Deci, avem o cerere care se reflectă într-o creştere a deficitului comercial", a explicat Ionuţ Dumitru. 

Produsul Intern Brut a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 4,9% pe seria brută şi cu 4,8% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2015, în timp ce în trimestrul III 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% raportat la trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, notează Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel