EXCLUSIV  Un deputat dă cărțile pe față despre CREȘTEREA PREȚURILOR: LĂCOMIA multinaționalelor. Multă propagandă, multă prostie

Deputatul Remus Borza atrage atenția asupra creșterii prețului la alimente și manipularea din jurul acesteia. 

Iată ce a afirmat Remus Borza la DCNews LIVE

”E multă propagandă, e multă prostie și, până la urmă, e mult business. Oul, de la 0,75 lei a ajuns la 1,5. O creștere de 100% într-o lună. Untul, de la un 5,5- 6 a ajuns la 8,5- 9 lei pachetul. O creștere de 50%! De vină cine e? Păi e de vină tot Guvernul, că a crescut prețul la energie, gaze și, mai nou, supraacciza la carburanți? Ca să fim înțeleși: media la nivel european e 20 de cenți kw, în România e 12 eurocenți kw.

”Furnizorii engie, e.on au cerut majorarea tarifelor cu 130%”

La gaz, la fel! E o mare agitație în piață, a ieșit președintele de la engie. (...) O să intrăm într-o altă criză. (...) Acum urmează criza gazului, se pregătește, vine iarna, iarna nu-i ca vara, ne prinde fără gaz înmagazinat. De ce? Că din 3,1 miliarde de metri cubi capacitate de stocare avem 2,2- 2,3 miliarde și o să importăm la greu gaz de la ruși. Și asta e tot prostie sau manipulare ca să crească artificial prețul la utilitate, din care ar profita cine? Furnizorii și distribuitorii engie, e.on pentru că-n primăvară eram în comisia de energie când au cerut majorarea tarifelor cu 130% pe furnizare și distribuție și, evident, îi deranjează acum că s-a liberalizat piața gazelor la producători, la Romgaz și la OMW Petrom, și nu se mai tranzacționează cu 60 de lei megawattul, ci cu 72 de lei, și `De ce să câștige producătorii? Hai să câștigăm doar noi, ăștia care transportăm`. La fel e și-n energie: pentru populație pleacă la 135-140 de lei de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica, la noi acasă ajunge la 500 de lei. De ce? Pentru că sunt aceste tarife și taxe de distribuție, de transport, de cogenerare, certificat verde, certificat de emisii de carbon. La fel e și la gaze. Deci, nu ne paște nicio criză, avem suficiente rezerve de gaze, avem un consum în jur de 11 miliarde de metri cubi anual de gaze, anul trecut am avut 2,3 miliarde de metri cubi înmagazionați și am rămas în primăvară cu cât? Cu 500 de milioane de metri cubi. O stocare prea mare de cantitate de gaz înseamnă costuri, pierderi. Hai să nu fim panicați că involuntar sau voluntar, nu se știe, facem jocuri Gazprom. Noi suntem țara cu cea mai mică dependență de gazul rusesc, undeva până-n 10%.

Revenind, cum au crescut prețurile la ou și la unt? Din lăcomia celor din comerț, a multinaționalelor. Toate țările din Europa au acciză la carburanți. M-am uitat de dimineață pe Eurostat, în România e 1,124 euro motorina, e 1,157 euro în Ungaria și 1,134 în Austria. Și acest mit că e mai ieftină motorina în Ungaria sau Austria a căzut. Nu e mai ieftin!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel