Cozmin Gușă dezvăluie miza partidelor politice

Cozmin Guşă a făcut o analiză a scenei politice interne, explicând cum pot fi percepute jocurile de culise ale partidelor.

Analistul susține că România are nevoie de oameni competenţi aflaţi la conducere, nu doare cei aleși, preşedintele, premierul, Guvernul ci și partea parlamentară trebuie să fie competantă care ar trebui să contrabalanseze, să furnizeze strategii, să analizeze, pentru că acele câteva sute de creiere plătite să gândească în Parlament, ar putea produce ceva în comisii, şi au putere instituţională apoi să forţeze anumite instituţii ale statului să se mişte într-o direcţie şi, din nefericire, cred că va fi cazul să se mişte foarte repede, schimbările eu le văd a fi destul dramatice şi chiar la nivelul lui 2017, în aritmetica UE sau a blocului NATO din zonă.

"Ce se întâmplă la noi nu ne pregăteşte pentru o luptă de competenţe, pentru nişte liste ale partidelor care să marcheze o sumă de profesionişti sau măcar o masă critică de profesionişti în acest moment. 

Exemplul acesta, că se vorbeşte atât de mult de PRU, ne arată că în rest nu se întâmplă mare lucru şi, din nefericire, nu se întâmplă mare lucru pentru că liderii partidelor au doar mize personale, fără excepţie. Hai să îi luăm, de exemplu, pe cei de la UDMR, care au atâtea probleme penale şi nu îi interesează decât cum să îşi prelungească mandatul şi cum să construiască o nouă majoritate care să prelungească un tăvălug cu care ei nu sunt de acord. Mergând apoi la cei din PNL, care în această formulă, deloc performantă, de copreşedinţie şi chiar după marele eşec de la locale continuă fără să ofere nimic spectaculos şi nicio perspectivă de a schimba ceva ca să momească, în sensul bun al cuvântului, electoratul. 

[citeste si]

Pe partea stângă, unde s-ar aşeza un naţionalism socialist, probabil, şi PRU, la stânga PSD-ului, tot la fel, mizele personale, ale lui Victor Ponta şi apoi ale lui Liviu Dragnea, marchează acest dans, de neînţeles, cu bezele publice, care nu înseamnă nimic, pentru că, într-adevăr, oamenii sunt speriaţi pentru soarta personală, atât Ponta, cât şi Dragnea, aşa încât încearcă să mimeze că pedalează în numele unui grup, dar de fapt Ponta şi Dragnea vor să îşi negocieze soarta. 

PRU e un vehicul destul de inteligent de marketing pentru folosul lui Victor Ponta, numai că românismul său este necredibil, apropo de trecutul lui Victor Ponta şi nu neapărat pentru că s-a căsătorit în secret la Beijing în urmă cu mulţi ani şi n-a informat pe nimeni, acesta e un detaliu pentru geopoliticieni şi pentru cei care analizează lucrurile mai în detaliu, ci pentru că nu a avut proiecte naţionale şi nu a fost dominat de românism, nici în ziceri şi, era să spun scrieri, dar din acelea nu are. Din punctul său de vedere, atâta poate fi PRU, un vehicul de marketing, aşa cum l-a folosit astăzi, la acea masă din Parlament, cu pozele cu cei doi PSD-işti care au intrat în capcana de a se aşeza la masă. 

Pentru Marian Munteanu, spre exemplu, PRU poate fi un vechicul politic de contrabalansare pe partea stângă a ceea ce vrea el să acă pe partea dreaptă, el şi cei care sunt alături de el. 

Pentru Ponta poate fi o carte de negociere dublă: negociază în PSD arătând că ar putea avea şi că îşi doreşte reprezentanţi în plus în Parlament, care să îi facă o masă critică de autoritate ca să îşi negocieze alte lucruri care nu ţin de avuţia sa personală, ci de integritatea personală

Ar putea face aceste negocieri pe baza unei creşteri inventate în sondaje a PRU, dar e o gogoriţă. Iar sperietoarea pe care o arată fel de fel de analişti, că PSD ar sucomba dacă Ponta ar trece la PRU, înseamnă că aceştia nu cunosc electoratul PSD, sau nu ştiu care din liderii PSD au relevanţă pentru electorat, sau care dintre foştii preşedinţi. În niciun caz Ponta şi Geoană nu au relevanţă pentru electoratul PSD. Tot timpul pentru electorat a fost şi a rămas Ion Iliescu şi, într-o măsură mai mică, dar consistentă, Adrian Năstase. 

Astăzi liderii PSD nu se identifică cu Ponta sau cu Geoană, ei pot fi doar ca nişte soprane de coloratură într-un fel, liderii PSD se identifică mai degrabă cu Dragnea, care are un avantaj al baronului şef şi atunci PSD, dar nu numai, partidele politice fiind conduse la nivel regional de baroni, s-au identificat cu un şef ca Dragnea", a precizat consultantul politic. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy