Cozmin Gușă, concluzie sumbră într-un moment-cheie

Consultantul politic Cozmin Gușă a făcut o analiză a efectelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 asupra lumii.

Pe 11 septembrie 2001, Cozmin Gușă se afla alături de doi consultanți americani. Replica unuia dintre aceștia este uimitoare.

"Acum 15 ani eram în birou într-o discuție de câteva ore cu doi consultanți americani care se întorseseră de la Moscova, fiind trimiși să dea o mână de ajutor partidului lui Putin care abia se înființase. Sigur, o făceau cu aprobarea puterii din SUA. În acel moment, lumea era unipolară, America dominca scena politică, economică și militară. Am fost anunțați, am adus un televizor în birou, ne uitam transfigurați în sediul din Kiseleff. Și atunci, unul dintre ei, poate avea legături cu CIA, poate amândoi erau CIA a spus: "se întâmplă mult mai repede decât am fi crezut". Am martori pentru acest lucru. La fel cum în România anului 1989 se discuta despre ce s-ar putea întîmpla cu Ceaușescu, la fel și în SUA se discuta că America era în pericol", și-a amintit Cozmin Gușă, citat de Realitatea.net.

"După momentul 11 septembrie, lumea s-a modificat, nu a mai fost unipolară din nefericire sau din fericire. Azi vedem că s-au echilibrat mai mulți poli de putere, cel eurasiatic e în formă bună, cel euroatlantic șchioapătă - BREXIT-ul e doar un exemplu. Decăderea UE e evidentă", a mai spus consultantul politic.

Proliferarea terorismului

"Terorimul a proliferat, e mult mai spectaculos, cu mult mai multe victime, cu mult mai multe drame umane. Europa e virusată grav și fără anticopri de fenomenul migrației care generază la rândul său fenomenul terorismului. Israelul azi nu mai e atât de pro-american", a mai spus Gușă.

Concluzia este sumbră. "De la acea lume unipolară care părea foarte calmă am ajuns în doar 15 ani - nu spun că doar din cauza 11 septembrie - într-o mare măsură la această decădere a lumii și pot să spun că 11 septembrie, prin consecințe, a generat această involuție a plenetei", a mai spus consultantul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel