Cozmin Gușă, analiză după puciul eșuat. "A dat foarte prost"

Cozmin Guşă a făcut o amplă analiză a evenimentelor recente din Turcia, acolo unde o parte a armatei a încercat să dea o lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

"Eu cred că trebuie să aşezăm lucrurile acum după ce emoţia a trecut, sigur, cu regretul celor câteva sute de morţi şi condoleanţele potrivite. Trebuie să spunem în felul următor: Erdogan nu este un lider atât de frecventabil în lumea democratică şi nu neapărat pentru că are alură autoritaristă sau, după unii, chiar de dictator, ci pentru că această atitudine a dânsului nu este caracterizată în mediile de specialitate ca fiind subordonată unor interese ale naţiunii turce, ci mai degrabă ca fiind coordonată după interesele de menţinere la putere a regimului său.

Acolo există o camarilă bine pusă la punct de oameni care controlează contractele cu statul, de oameni care uzufructează interesele de afaceri ale statului turc şi de oameni care sunt extrem de interesaţi, dacă vreţi cumva într-o similaritate cu ce s-a întâmplat în Rusia pe vremea lui Boris Elţîn şi ce se mai întâmplă azi în vremea lui Putin, deci despre asta vorbim", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Citește și Gușă, analiză dură: Lideri politici europeni extrem de slabi

"Şi dacă o să-i analizăm ultimele acţiuni, din ultimii ani, o să vedem că de foarte multe ori Erdogan a realizat acţiuni în forţă care nu sunt menite să poziţioneze mai bine Turcia într-un traiect de coordonare, de exemplu, euroatlantic, ci mai degrabă să-i confere avantaje personale în relaţiile cu decidenţii lumii. Pentru că, altfel, acea diplomaţie turcă sofisticată ar fi putut să spună nişte lucruri despre felul cum s-a administrat conflictul cu Rusia la doborârea avionului, despre felul în care extrem de brusc, Erdogan, dublat de primul ministru s-a exprimat în scris destul de umil sau prea umil apropo de orgoliul turc în relaţia cu preşedintele rus, respectiv premierul Rusiei, lucru care, pentru o naţiune atât de mare şi influentă cum este Turcia, a dat foarte prost.

Eu nu cred că această structură de putere sofisticată de la vârf este foarte mulţumită de felul în care s-a încheiat această reorientare a Turciei, pentru că Turcia, cu acei militari instruiţi alături de militarii NATO, în special cei americani, nu poate privi cu ochi buni re-oreintarea din ultimele săptămâni ale politicii externe prin discuţiile şi chiar vocea lui Erdogan şi cea a prim-ministrului. Deci, aşa trebuie privite lucrurile", a adăugat el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel