Coșea, avertisment. Ce urmează să se întâmple cu facturile: Sistemul va CĂDEA! SCADE calitatea vieții! Unul din patru români e sub linia de SĂRĂCIE

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Profesorul Mircea Coșea a făcut declarații despre facturile la căldură, despre sărăcie și despre ce urmează în România în următoarea perioadă. 

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre problema facturilor la căldură de iarna aceasta, despre cum se vor descurca românii și ce va urma. Potrivit lui, situația este deosebit de gravă, iar o familie care stă într-un apartament cu trei camere va ajunge să plătească aproape 1.000 de lei lunar pe facturile la căldură.

Mai mult, expertul susține că facturile vor fi atât de mari, încât unii români nu vor putea pur și simplu să le achite și atunci va exista riscul ca sistemul să cadă, pentru că nu-și va putea recupera cheltuielile, iar principalul motiv pentru care s-a ajuns aici este pentru că autoritățile nu s-au preocupat să implementeze o strategie privind încălzirea.

"Eu îmi pun o singură întrebare: ce facem iarna asta? Subvențiile sunt un lucru care trebuie să fie din ce în ce mai puțin folosit într-o societate care se pretinde economie de piață. Problema e: noi suntem o economie de piață liberă? În momentul în care Parlamentul și Guvernul, cel dinainte, a făcut niște eforturi pe care eu le-am salutat atunci: a introdus legea de protecție a consumatorului vulnerabil, au plafonat așa cum au plafonat, se poate discuta, prețurile, au decis să dea anumite compensații, lucrurile începuseră să intre cât de cât în normal.

Dar apare acest ANRE, care deodată mărește prețurile, apar și alte elemente ale prețului care apar acum în factură și care sunt prețuri de cogenerare, și deodată ne aflăm într-o situație azi cunoscută oficial în care prețul căldurii la un apartament de trei camere pleacă de la 400 de lei până la 980 de lei. Vă dați seama? La 980 de lei!

Statistica spune oficial că unul din patru români e sub linia de sărăcie. Asta va duce la căderea sub această linie a încă aproximativ doi români, adică ajungem într-o sărăcie greu de gestionat", a declarat Mircea Coșea, în direct la B1 TV.

"Multe familii își vor cenzura consumul, asta înseamnă că scade calitatea vieții"

Mircea Coșea a mai spus că unii oameni vor prefera să stea în frig, iar alții pur și simplu nu vor plăti facturile.

"Trebuie să găsim o soluție, or acum mie-mi e foarte greu să spun ce ar trebui făcut pentru că putem să intrăm într-o situație cu două elemente importante. Va exista o autocenzură de consum: multe familii își vor cenzura consumul, asta înseamnă că scade calitatea vieții. Nu nivelul de trai, mai mult, calitatea vieții, fapt ce nu e admis în UE, la valorile ei. Altă posibilitate e că unii nu plătesc factura pur și simplu. Atunci sistemul va cădea că nu-și recuperează cheltuielile", a mai spus el.

Care e explicația pentru facturile mari la căldură

"Explicația pleacă de la lipsa unei reforme profunde în sistemul de încălzire din România. Care e strategia de încălzire în România, o țară care are șase luni de frig? Nimeni n-a vorbit până acum de asta. După Moscova, noi avem cel mai mare sistem de încălzire centralizată și nu mai funcționează nici economic, nici tehnic.

Centralele de apartament vor să fie interzise, că poluează. Foarte bine și ce facem? Energie electrică nu avem pe cât am consuma. Poate peste câțiva ani cu ajutorul americanilor să facem centralele alea", a mai declarat Mircea Coșea.

Ce urmează? Mircea Coșea, avertisment

În final, economistul a avertizat apoi că măsurile luate de politicieni sunt valabile doar iarna aceasta, iar din primăvară practic revenim în situația în care suntem acum.

"Lunile astea care vin pentru mine sunt niște probleme nerezolvate.

Azi suntem la finele lunii noiembrie. Avem trei – patru luni în care aceste legi vor înceta să mai acționeze. În aprilie- mai, vom fi în aceeași situație în care am fost în septembrie- octombrie, că nu se ia nicio măsură de reformare sau de îmbunătățire a sistemului. Deci trebuie să existe un program național. Dacă vrem România educată, foarte bine, dar trebuie să avem și România încălzită. Cum Dumnezeu facem să încălzim, să nu ne întoarcem cu 30 de ani în urmă?", a concluzionat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel