Corlățean, scrisoare-pledoarie către CE și PE pentru numirea lui Ponta

corlățean-dc
corlățean-dc

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a trimis, marți, scrisori omologilor săi din spaţiul euro-atlantic, în care susține că desemnarea lui Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru reprezintă o expresiei a voinței populare, scrie NewsIn.

Scrisorile au fost trimise și preşedinţilor Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, precum şi secretarului general al Consiliului Europei şi preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

”Alegătorii români şi-au formulat, printr-un vot foarte clar, opţiunea asupra majorităţii guvernamentale care va conduce destinele României în următoarea legislatură, respectiv Uniunea Social Liberală, formaţiune politică ce va deţine majoritatea absolută în Parlament”, scrie Titus Corlățean, amintind că delegaţia de observatori ai Adunării Parlamentare a OSCE a consemnat că ”România este o ţară cu o societate pluralistă, care respectă drepturile parlamentare şi în care procesul politic se desfaşoară pe un fundament democratic. Există toate instituţiile necesare pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte”.

”Aceste concluzii confirmă aşteptările legitime ale cetăţenilor României, dar şi cele exprimate de parteneri internaţionali ai României, ca toți actorii politici din România să respecte voinţa cetăţenilor care au validat prin vot mandatul Guvernului USL. În acest sens, desemnarea de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru în persoana actualului premier, co-lider al prezentei coaliţii guvernamentale va constitui o expresie necesară şi legitimă în plan politic şi instituţional a voinţei populare, care va răspunde integral standardelor şi principiilor democratice europene”, mai transmite șeful diplomației, apreciind că ”alegerile legislative din România, libere şi corecte, au marcat o etapă deosebit de importantă în evoluţia procesului politic din ţara mea, confirmând caracterul matur al sistemului democratic din România”.

”Îmi exprim convingerea că noul Guvern al României, rezultat din majoritatea parlamentară legitimată prin votul popular, va confirma ataşamentul ireversibil al României faţă de principiile şi valorile care constituie soclul comun al construcţiei europene şi euroatlantice. Noul Guvern, care va beneficia de o majoritate stabilă şi de susţinerea unor forţe politice care reflectă diversitatea familiilor şi grupurilor politice europene, va permite României să-şi concentreze energiile pentru o politică responsabilă şi activă, atât în planul dezvoltării si reformelor interne, cât şi al priorităţilor construcţiei europene (...) România se angajează, cu întregul ei potenţial, în efortul necesar pentru a le face faţă, în baza ataşamentului nostru comun la principiile şi valorile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului si al obiectivului construcției unei Europe puternice. Stabilitatea politică în România şi respectarea opţiunii clar exprimate de poporul român la alegerile din 9 decembrie 2012 reprezintă, din această perspectivă, repere esenţiale”, se mai arată în epistolă.

Titus Corlățean le transmite omologilor săi că autoritățile române contează ”pe sprijinul partenerilor europeni şi euroatlantici, care au fost întotdeauna alături de noi în promovarea obiectivelor fundamentale ale României de integrare europeană şi euro-atlantică, indisociabil legate de consolidarea unei societăţi democratice autentice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel