Război între Palate. Președinția: Un secretar de stat al MAE e la Vilnius. O fi plecat fără delegație?

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, susține că nu a fost inclus în delegația pentru summit-ul de la Vilnius, deși președintele Traian Băsescu a anunțat, cu o zi în urmă, că i-a dat mandat să meargă în Lituania. Administrația Prezidențială a explicat pentru DeCe News că MAE are reprezentant la Parteneriatul Estic, în persoana secretarului de stat George Ciamba. "O fi plecat dl. Ciamba fără să fie delegat?", a întrebat retoric Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației.

UPDATE: Invitat la emisiunea "Jocuri de Putere", difuzată de Realitatea Tv, Titus Corlățean a explicat că delegația a fost aprobată de Președinție fără ministru de Externe, iar MAE a notificat-o pentru că era obligată procedural. Șeful diplomației a relatat că atunci când a apărut ipoteza unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de Externe, la finele summit-ului de la Vilnius, s-a repus în discuție să fie trecut și Titus Corlățean pe listă, dar când acest eveniment a fost anulat, s-a trecut la delegația inițială.

Titus Corlățean a  fost întrebat astăzi de jurnaliști de ce nu a fost inclus în delegația oficială a României pentru Vilnius. "În delegaţia oficială nu sunt eu care să facă desemnările, şi nu am fost inclus. Puneţi această întrebare la Administraţia prezidenţială", a răspuns șeful diplomației.

Declarația lui Titus Corlățean vine la o zi după ce Traian Băsescu, într-un interviu acordat TVR 1, preciza: "Astăzi i-am semnat mandatul lui Corlățean pentru Vilnius".

La sugestia ministrului Corlățean, l-am sunat pe purtătorul de cuvânt al Președinței, Bogdan Oprea. Acesta a lăsat de înțeles că șeful diplomației de la București l-a delegat pe secretarul de stat al MAE, George Ciamba, pentru summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, iar acum încearcă să-și explice absența blamându-l pe Traian Băsescu că l-a exclus din delegația României.

"Cum se face că secretarul de George Ciamba, care este inferior în funcție ministrului Corlățean, este prezent la Vilnius. O fi plecat dl. Ciamba fără să fie delegat?", ne-a declarat Oprea.

Întrebat de ce ministrul Corlățean susține că a fost exclus, deși Băsescu a spus cu o seară înainte că i-a dat mandat pentru deplasare, purtătorul de cuvânt al Președinției a răspuns: "Puneți și dumneavoastră informațiile cap la cap și vedeți cine minte".

O delegație a României condusă de președintele Traian Băsescu ia parte la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, acolo unde Republica Moldova este așteptată să parafeze un acord de asociere la Uniunea Europeană. Cu câteva zile înainte de semnarea tratatului, Ucraina a lăsat summit-ul fără miza principală, hotărând să-și întărească legăturile economice cu Rusia, în detrimentul unei apropieri de UE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel