Corina Crețu: Așteptăm o solicitare scrisă de la Guvernul României

Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, scrie un nou mesaj pentru Guvernul Dăncilă. 

”Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro. Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro: 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale. În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți.

Așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.

Totodată, în cadrul întâlnirii noastre de la București s-a propus și ideea etapizării, adică realizarea acestor spitale în două etape: documentația în actuala perioadă de programare, iar construcția efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferinței de presă comună susținută în data de 30 octombrie.

În acest context, așteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanțarea europeană.

În ceea ce mă privește, rămân același sprijin necondiționat pentru România și români.

Sunt deschisă să discut orice modificare a POR și orice varianta posibilă, în limitele regulamentului actual, care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.” a scris comisarul european Corina Crețu, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel