Corina Crețu, mesaj către femeile din România

corina cretu sare la gatul lui Urban
corina cretu sare la gatul lui Urban

Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul de a continua activitatea de promovare a egalității de șanse, a declarat luni comisarul pentru politici regionale, Corina Crețu, la conferința "Egalitatea de gen: Test pentru democrație".

Creșterea participării femeilor pe piața forței de muncă, egalitatea între femei și bărbați în ceea ce privește independența economică, reducerea disparităților de gen privind salariile, veniturile și pensiile, promovarea egalității între femei și bărbați în procesul decizional, combaterea violenței, sunt cinci domenii prioritare stabilite de catre Comisia Europeana in angajamentul strategic pentru egalitatea de gen pentru perioada 2016 — 2019. La conferința "Egalitatea de gen: Test pentru democrație". "România ocupă, din păcate, primul loc atunci când vine vorba de violența împotriva femeilor, iar când vine vorba de violența domestică am fost foarte surprinsă să văd că Grecia este singura țară din UE unde victimele sunt mai mult bărbați decât femei", a declarat luni comisarul pentru politici regionale, Corina Crețu.

Potrivit comisarului european, toate guvernele și toate partidele politice din 1990 și până în prezent au contribuit la schimbarea legislației privind egalitatea de gen și au făcut pași importanți.

"Femeile trebuie să ocupe locul pe care îl merită în societate (...) respectarea drepturilor omului și a egalității între femei și bărbați reprezintă valori fundamentale ale Uniunii Europene, dar și o misiune specifică a Comisiei Europene pe care o reprezint astăzi aici. (...)Cât privește România, a arătat Corina Crețu, din ce în ce mai multe femei ocupă poziții în politica internă și internațională.

[citeste si]

"M-am ocupat de aceste subiecte în calitate de europarlamentar și de vicepreședinte pentru egalitate de gen al grupului socialist, am fost raportor și am solicitat introducerea atât în Constituție, cât și în legea electorală a cotei minime obligatorii pentru prezența femeilor în funcțiile publice. (...) Trebuie să facem front comun până ajungem la un prag minim de cel puțin 20 — 30%., o cotă minimă obligatorie în ceea ce privește prezența femeilor în funcțiile publice.

În contextul tematicii conferinței, Corina Crețu a făcut și un anunț: "Sunt foarte bucuroasă că am avut săptămâna trecută o discuție foarte onestă în cadrul Colegiului Comisarilor referitoare la pilonul social și alături de alți colegi comisari susțin echilibrul în familie din acest punct de vedere, adică susținem propunerea de a impune tuturor statelor membre cel puțin opt luni de concediu pentru creșterea copilului, minim patru luni pentru mamă și patru luni pentru tată fără posibilitatea transferului. Această dezbatere va fi urmată de o propunere legislativă, care va veni în cursul acestei luni, din partea Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu și sper să fie adoptată în forma propusă de Comisia Europeană. Sigur, orice stat membru poate prelungi această perioadă", informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel