Corina Crețu, comisar european. Echipa aleasă de Juncker, triumful Angelei Merkel

Comisa Europeană condusă de Jean-Claude Juncker a fost radical restructurată pentru a include un cvartet de foști premieri în posturi-cheie, un triumf pentru cancelarul german Angela Merkel, notează The Guardian.

Cvartetul include doi "șoimi fiscali" din Finalnda și Letonia care urmează să supervizeze rigoarea bugetelor naționale, austeritatea, modificările structurale și inovația - prioritățile Berlinului. Surprinzător, cvartetul nu include niciun vestic.

Jean-Claude Juncker va dezvălui miercuri după-amiază componența noii comisii europene. În ultimele zile, în presă au apărut mai multe variante și informații contradictorii despre portofoliile care revin fiecărei țări, scurse la jurnaliști de cercul de apropiați ai lui Juncker.

Portofoliul crucial pentru Afaceri Economice și monetare - care se ocupă de bugetele naționale, cheltuielile publice - va fi ocupat de socialistul francez Pierre Moscovici, a cărui spațiu de manevră va fi însă limitat de doi "super-comisari", Jyrki Katainen și Valdis Dombrovskis, foștii premieri al Finlandei și Letoniei, care au sprijinit politica de austeritate a cancelarului Merkel în anii crizei financiare.

Reuters: Corina Crețu va fi comisar pentru Politici Regionale

Noua echipă a lui Juncker arată gradul în care Angela Merkel determină politica și personalul în organismele Uniunii Europene. În noul Parlament European, ales în mai, creștin-democrații cancelarului au legat o coaliție în stil berlinez cu social-democrații europeni. Alianța este condusă de doi germani, Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, și Martin Schulz, social-democrat german și președinte al Parlamentului European.

Trei dintre cei 7 vicepreședinți ai Comisiei Europene sunt din familia politică a lui Merkel.

Cvartetul se va bucura de sprijinul președintelui Juncker, dar îi va lipsi loialitatea și forța oferite de armatele eurocraților din departamentele  care susțin comisarii europeni. Înalți oficiali susțin că acest lucru ar putea submina ținta lui Juncker de a contrui o echipă mai concentrată și coezivă.

Doi dintre cei patru sunt creștin-democrați și suporteri ai austerității.

Cvartetul este compus din Katainen și Dombrovskis, dar și din Andrus Ansip, fost premier al Estoniei, și Alenka Bratusek, până de curând premier al Sloveniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel