Corina Crețu: Cinci miliarde de euro pentru România. Trebuie planificare reală, amănunțită

România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructura Mare, dar pentru a absorbi eficient această sumă are nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunţită şi o implementare eficientă a proiectelor de transport, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, care s-a întâlnit, la Bruxelles, cu ministrul român al Transporturilor, Felix Stroe. 

"România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunţită şi o implementare eficientă a proiectelor de transport. În calitate de fost director general al Companiei de Apă Constanţa, domnul Stroe a fost foarte eficient în utilizarea fondurilor UE şi înţelege importanţa unor proiecte bine pregătite. De aceea, sper ca întârzierea de până acum în pregătirea şi implementarea noilor proiecte de transport sa fie recuperată", a spus Corina Creţu. 

Creţu a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor să aibă un rol de lider în managementul părţilor implicate în proiecte. Litigiile contractuale între antreprenori şi beneficiarii majori de transport, cum ar fi CNAIR şi CFR, au dus la întârzieri în implementarea proiectelor. 

În prezent, autorităţile române colaborează cu experţi internaţionali pentru a elabora un nou contract standard, cu clauze de arbitraj pentru soluţionarea conflictelor, în loc să recurgă la instanţele judecătoreşti obişnuite. Astfel s-ar facilita şi accelera implementarea proiectelor de transport cu finanţare europeană şi a celor cu finanţare naţională. 

[citeste si]

Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autorităţile romane accelerează pregătirea proiectelor majore, precum tronsonul de cale ferată Gurasada - Simeria şi tronsoanele de autostradă Câmpia Turzii - Târgu Mureş şi Sebeş - Turda, proiecte ce urmează a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene, până la finalul acestui an. 

De asemenea, oficialul european a apreciat progresul realizat de autorităţile de resort din România în ceea ce priveşte îndeplinirea precondiţiilor aferente investiţiilor în transport, în special încheierea contractelor de performanţă cu furnizorii majori de servicii de transport şi cu beneficiarii - CNAIR, CFR şi Metrorex - şi înfiinţarea Autorităţii de Reformă Feroviară. 

"Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din România faptul că procesul de reformă şi reorganizare în sectoarele feroviar şi rutier continuă şi este accelerat. Cetăţenii români trebuie să aibă acces la drumuri, servicii feroviare şi alte conexiuni de transport public mai bune, cât mai curând posibil", a spus Creţu. 

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, pentru a discuta despre proiectele de transport şi propunerile de proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi prin Fondul de Coeziune (FC), relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel