Corina Crețu, atac la Guvernul tehnocrat: Mă îngrijorează...

Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale, trage din nou un semnal de alarmă Guvernului tehnocrat din cauza situației catastrofale privind atragerea fondurilor europene.

Politica regională beneficiază de cea mai mare parte din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 (351,8 miliarde de euro) fiind principalul instrument de investiții al Uniunii. Astfel, UE a finanțat de-a lungul anilor zeci de mii de proiecte care au avut ca efect consolidarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă, cu beneficii vizibile atat la nivelul statelor membre cat si a Uniunii în ansamblu.

Cu atat mai mult acum, cand Europa si statele membre se confrunta cu o perioada mai dificila, cred ca este foarte important sa reamintim ce ar fi insemnat dezvoltarea statelor membre si cat de mari ar fi fost decalajele dintre acestea daca nu existau fondurile europene care au contribuit esential la dezvoltarea economica, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni, la crearea de locuri de muncă dar și la promovarea cercetării, dezvoltării și inovării.

Zero fonduri europene atrase în 2016

În perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, României i-au fost alocate în total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit până acum peste 85,8%, (Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune).

[citeste si]

In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbție la data de 27 iulie era de 92.36% incluzând prefinanțarea și plățile în curs (efectuate, însă nedecontate încă de către Comisia Europeană), dintr-o contribuție totală a UE de 3.966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regională.

Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbție de 0% a fondurilor europene din exercițiul bugetar 2014-2020 insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens iar in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati, scrie Corina Crețu pe Facebook

Dezvoltarea Urbana Durabila:

In actuala perioada de programare, mai mult de 100 de miliarde de euro sunt alocate dezvoltarii urbane prin Fondurile structurale si de investitii europene. Astfel, pentru prima data, 15 miliarde de euro vor fi gestionate direct de catre orasele europene, in toate Statele Membre ale UE.

Romania primeste a 3-a alocare ca marime, dupa Polonia si Italia, pentru dezvoltare urbana durabila, Guvernul Romaniei hotarand ca 20% din totalul fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare sa fie administrate direct de catre alesii locali. Mai exact, 39 de oraşe – reședințe de județ – vor gestiona direct o mare parte a fondurilor UE pentru o dezvoltare urbană sustenabilă, avand un rol major in implementarea politicii de coeziune.

Imi doresc ca pana la finalul mandatului meu sa vad ca orasele din Romania au profitat din plin de oportunitatea ce li se ofera prin fondurile europene pe care le au la dispozitie in actuala perioada de programare. In acest scop, impreuna cu DG Regio vom organiza la Bucuresti, la inceputul lunii octombrie, un eveniment special dedicat promovarii tuturor acestor oportunitati la care vor fi invitati atat primarii celor 39 de orase din Romania cat si primari ai altor capitale europene.

Inițiativa privind regiunile mai puțin dezvoltate

Una dintre prioritățile mandatului meu în calitate de Comisar European pentru Politică Regională este Inițiativa privind regiunile mai puțin dezvoltate.

Obiectivul acesteia este acela de a sustine regiunile mai puțin dezvoltate să ajungă la nivelul celorlalte, analizând factorii care împiedică creșterea economică în zonele respective și oferind recomandări și asistență pentru exploatarea potențialului de creștere existent. Cu alte cuvinte, regiunile mai puțin dezvoltate vor fi ajutate să identifice obstacolele care stau în calea dezvoltării economice durabile, a infrastructurii și inovării și apoi să găsească cele mai bune soluții pentru a maximiza impactul investițiilor europene.

România și Polonia sunt primele state membre unde au fost implementate proiecte-pilot în cadrul acestei inițiative, în câte două regiuni din fiecare țară, respectiv Nord-Vest – Nord-Est(România) și Swietokrzyskie – Podkarpackie(Polonia).

În România, am lansat personal această inițiativă la începutul lunii martie 2016, împreună cu viceprim-ministrul Vasile Dîncu. În colaborare cu serviciile mele și cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, agențiile de dezvoltare din cele două regiuni selectate pentru faza pilot au pregătit deja planuri de acțiune pentru măsurile care ar urma să fie implementate în următorii doi ani. Eforturile noastre se vor concentra pe crearea unor conexiuni reale între cercetare, inovare și mediul de afaceri, ca element fundamental pentru creșterea productivității, locuri de muncă durabile și coeziune socială. Un alt element esențial al acestei inițiative este implicarea activă a tuturor actorilor regionali: școli și universități, organizații de ocupare a forței de muncă și sindicate, IMM-uri, investitori, administrații naționale și regionale, ONG-uri.

La sfarsitul lunii septembrie, voi merge la Iasi, pentru a discuta cu autoritățile responsabile despre situația actuală din Regiunea de Dezvoltare Nord - Est și despre pașii concreți care urmează a fi făcuți în interiorul acestui proiect pilot. Știu că există o bună colaborare în acest sens între ministerele de resort și autoritățile de management din România si imi doresc sa facem tot ce se poate pentru a ajuta aceasta Regiune , ca si intreaga tara, sa se dezvolte", conchide Corina Creţu.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel