Copiii care petrec mult timp afară, feriți de miopie

Părinții au încă un motiv serios pentru a-și îndemna copiii să renunțe la tablete, telefoane și să petreacă tot mai mult timp afară. Expunerea la lumină naturală este esențială pentru dezvoltarea vederii normale a copilului.

Cu cât copiii petrec mai mult timp în aer liber, cu atât sunt mai protejați de miopie, arată numeroase studii. În contextul în care miopia este o problemă din ce în ce mai frecventă în rândul generațiilor actuale de copii, oftalmologii atrag atenția părinților astfel încât să încurajeze activitățile în exterior.

Informații interesante despre toate acestea publică, pe pagina sa de Facebook, dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog, cu experiență în oftalmologie pediatrică.

Miopia, odată instalată, nu mai regresează

„Lumina naturală este esențială pentru dezvoltarea ochilor la copii, în măsura în care le protejăm ochii de radiațiile ultraviolete dăunătoare! Studii recente au arătat că, în cazul copiilor care petrec timp afară, este redus semnificativ riscul de apariţie a miopiei, o afecţiune care, odată instalată, nu mai regresează. Miopia apare în jurul vârstei şcolare şi creşte pe măsură ce creşte şi copilul în înălţime. Concret, pentru fiecare oră petrecută în exterior, riscul de instalare a miopiei scade cu 2%. În acest amplu studiu, copiii miopi petreceau, în medie cu 3,7 ore mai puţin în afară, pe săptămână, decât cei emetropi (vedere normală) sau hipermetropi (dioptrii de)”, explică dr. Roxana Cozubaș.

Ce spun studiile?

„Un alt studiu arată că, atunci când copiilor li s-a impus să petreacă 80 minute pe zi în exterior, mult mai puţini dintre ei au devenit miopi, faţă de cei care nu au avut această regulă în activitatea de zi cu zi.

Un studiu şi mai interesant arată că, în zilele lungi de vară (din Danemarca), ochii copiilor s-au dezvoltat normal în comparaţie cu zilele de iarnă, când ochii au cunoscut o creştere în axul antero-posterior mult mai rapidă şi o progresie mai mare a miopiei. Un alt studiu experimental a arătat că nivelul de lumină interioară are şi el un rol mare – cu cât mai mare lumina interioară, cu atât mai puţin a progresat miopia.

Deşi nu s-au descoperit toate legăturile între lumina naturală sau artificială şi dezvoltarea sau stoparea progresiei miopiei, se văd rezultatele! Aşa că, luaţi-vă copilul şi mergeţi în parc, la joacă! Nu uitaţi de pălărie, şapcă, ochelari de soare şi loţiune de protecţie la ultraviolete!”, recomandă dr. Roxana Cozubaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel