Controalele ANAF în 2022, abordare diferită. Inspectorii nu vor mai merge la sediul firmelor

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

ANAF plănuieşte schimbarea abordării în ceea ce priveşte controalele la firmele din România. În principal, este vizată reducerea vizitelor la sediul fizic al firmelor. 

"La ce să se aştepte contribuabilii în 2022, din punct de vedere al controalelor fiscale? Contribuabilii oneşti trebuie să se aştepte la un număr mai mic de controale fiscale clasice. Aţi văzut că, încă de anul trecut, am implementat desk audit-ul. Practic, anul acesta ne dorim să creştem ponderea desk audit-urilor în totalul verificărilor efectuate. Mai mult decât atât, ne dorim să diminuăm durata inspecţiilor fiscale şi să diminuăm vizitele fizice la contribuabili - interacţiunea să aibă loc în special în mediul virtual şi să putem analiza informaţiile de care dispunem electronic, astfel încât povara pe contribuabil să fie cât mai mică", a declarat Daniel Tudor, Director General în cadrul ANAF, la conferinţa de fiscalitate organizată de EY România, conform manager.ro.

Unde vor pune accent inspectorii ANAF

"Din punct de vedere al unor domenii prioritare, analizăm cu foarte mare atenţie zonele cu risc fiscal mare (în care controalele fiscale desfăşurate anterior au confirmat acele riscuri fiscale). Sunt, pe de o parte, produsele cu risc fiscal ridicat pe care le-aţi văzut şi în ultimele reglementări legale, dar ne uităm şi la influenţele fiscale ale muncii la negru şi la gri, analizăm influenţele optimizărilor fiscale (inclusiv folosirea microintreprinderilor pentru a evita trecerea la impozitul pe profit - n. red.), domeniul preţurilor de transfer, TVA-ul”, a adăugat Daniel Tudor. 

Când vor mai fi făcute controale fizice 

"Controalele fiscale, pe viitor, o să arate cu totul altfel faţă de zilele noastre. Acolo ne dorim să ajungem. Adică la maniera la care ele vor fi efectuate doar atunci când, din schimbul automat electronic de informaţii, nu putem să ne lămurim cu privire la anumite aspecte ce pot apărea sau există anumite riscuri care apar în evidenţa noastră", a punctat oficialul ANAF.

ANAF impozitează criptomonedele

ANAF a publicat un ghid prin care îi informează pe investitorii în monedele virtuale asupra regulilor privind impozitarea câștigurilor.

"Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală", care clarifică modul de impozitare a criptomonedelor a fost publicată pe site-ul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Astfel, persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel