Contribuția personală. CNAS, propunere privind numărul de paturi la spitalele private

Foto ilustrativ / Imagine de Ryan McGuire de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Ryan McGuire de la Pixabay

CNAS a făcut câteva precizări vizavi de plafonarea creșterii potențiale a numărului de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private, în contextul introducerii contribuției personale.

În contextul introducerii contribuției personale a pacienților care optează pentru servicii medicale în regim de spitalizare acordate în unitățile sanitare private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări, pentru a asigura accesul prioritar al pacienților la servicii de spitalizare în sistemul public, a fost propusă plafonarea creșterii potențiale a numărului de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private, anunță CNAS într-un comunicat de presă.

'Astfel, numărul de paturi contractate în spitale private până la 31 decembrie 2022 nu poate creşte mai mult de 10% faţă de numărul de paturi deja contractate în privat, până la data de 31 decembrie 2020.

O analiză realizată la nivel teritorial și national arată că procentul anual ce creștere a numărului de paturi contractate în spitale private a fost de aproximativ 5%,  rezultând astfel o medie de 10% pentru o perioadă de doi ani. Numărul de paturi contractate în spitalele private reprezintă  aproximativ 5%  din total,  iar în urma aplicării acestei plafonări, la data de 31 decembrie 2022 , nu poate depăși  aproximativ 5,5 % din totalul paturilor contractate la nivel național. Procentul de 10% nu reprezintă o țintă, ci o limitare  a unei potențiale creșteri a numărului de paturi în spitalele private, care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacienților la servicii de spitalizare fără plata contribuției personale.

În absenţa acestei limitări nu se asigură o predictibilitate a numărului de paturi contractate în public şi privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante in furnizarea şi acesul la servicii medicale.', precizează CNAS.

Președintele CNAS, despre importanța implementării treptate a contribuției personale

De asemenea, reglementarea contribuției personale va contribui la crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, corect şi transparent.

Contribuția personală este o reglementare  introdusă în Legea 95/2006, în anul 2018. De atunci, termenul de aplicare a fost prorogat în mai multe rânduri, până la data de 1 iulie 2021.

„Implementarea treptată a contribuției personale, suportate de asigurați în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractulă cu casele de asigurări de sănătate, este soluția cea mai bună prin care ne asigurăm că pacienții nu vor fi afectați, ci  va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private,  oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafață  costurile suportate de pacienți în spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați,  cunoscând care va fi valoarea contribuției personale pe care ar trebui să o suporte  pentru a beneficia de  internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta eventualele disfuncționalități de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și  pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat.  La cerere, pacientul va primi  un cost estimativ  al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât  pacientul să poată solicita si obține şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru pe cea care îl avantajează, încheie comunicatul CNAS.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy