EXCLUSIV  Contribuții angajator - angajat, măsura lui Mișa. Miza, la multinaționale și bănci

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a vorbit, marți, la Parlament, despre trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat.

De la anul angajatul va plăti doar impozitul separat, iar angajatorul CAS și CASS.

"Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială", a declarat Ionuț Mișa, la comisia economică din Senat.

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat este în beneficiul angajatului, cu o singură condiție. Care este miza numărul unu? În acest moment, contribuțiile sunt plătite în părți egale de către angajat și angajator. Dacă angajatorul nu virează jumătate din contribuții, mai precis cota care îi revine, se numește stopaj la sursă, adică este caz penal. Cu alte cuvinte, ai oprit banii pe care trebuia să îi dai statului. Dacă nu trimite contribuția sa, primește penalități, iar multe firme se închid înainte de a mai plăti.

În momentul când toate contribuțiile sunt în sarcina angajatului, iar el ia din venitul angajatorului și îl depune la trezorerie, dacă nu o mai face vorbim despre stopaj la sursă. Deci va da atât suma pe care îl obliga legea penală să o dea, cât și suma care îi revenea lui. Patronii vor fi sancționați penal dacă nu virează ambele contribuții.

Logica măsurii este să transfere în penal orice neplată de CASS, așa cum spuneam încă de la începutul articolului referindu-ne la stopaj la sursă.

Această măsură trebuie dată pentru ca salariații să nu piardă, unii patroni dorind să reducă personalul. Vorbim despre angajații de la multinaționale și bănci pentru că acolo este miza. Angajatorii au oricând posibilitatea să dea afară 10% din personal. Aceste zone erau vizate de ministrul Mișa care încearcă să îi protejeze tot pe oamenii din multinaționale și bănci, firmele mici nefiind afectate de măsură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel