Contractul de exploatare cu RMGC rămâne confidențial. Șova: Ca senator, voi vota ”DA”

dan_sova_cu_victor_ponta_94018300
dan_sova_cu_victor_ponta_94018300

Ministrul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Dan Șova, a prezentat, joi, împreună cu premierul Victor Ponta, documente privind evoluția înțelegerii dintre stat și Roșia Montana din ultimii 14 ani. Cei doi au precizat însă, în timpul conferinței de presă, că unul dintre acte, importantul contract de exploatare, are caracter confidențial. Victor Ponta a apreciat că proiectul nu se va realiza. Dan Șova a mărturisit că, în calitate de senator, ar vrea să voteze ”da”, dar se va supune înțelegerii politice și va spune ”nu” dacă e nevoie.

Ponta a spus că documentul referitor la exploatare rămâne confidențial sub actuala legislație a României, dar elementele importante au fost prezentate de premier. ”Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare "CONFIDENŢIAL". Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice”, a declarat Ponta.

”Nivelul de 6% al redevenţei, comparabil cu Finlanda şi Suedia, e cel maxim. 19% acţiuni MinVest e decizia din 2000”, a punctat premierul, care a adăugat că ecologizarea va costa 150 milioane de euro, dacă proiectul pică.

Mare parte a documentelor privind Roșia Montană a fost publicată de ministerul Economiei în 2011, însă există acte adiționale ale licenței de explorare care nu sunt încă publice.

După Ponta, parlamentarul Șova se desparte și el de ministrul Șova

Conducătorii companiei canadiene au amenințat că nerespectarea de către statul român a înțelegerii contractuale va determina o acțiune în instanță pentru solicitarea pagubelor în cuantumul investițiilor făcute.

”Statul român, în cazul unui litigiu, se va afla într-o poziţie dificilă. Investiţiile făcute până acum şi atestate de investitor se ridică la 550 mil. dolari”, a precizat Dan Șova.

Ministrul Marilor Proiecte a spus că toate documentele, exceptând licența de exploatare, vor fi publicate într-o săptămână.

Dan Șova spune că ar vrea să voteze ”DA” pentru proiectul RMGC, dar se va opune dacă partenerii politici vor hotărî asta. ”Cred că senatorul Şova va spune 'da' pentru acest proiect”, a arăt ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel