EXCLUSIV  Contract pacient - sistem de sănătate. Adrian Gheorghe, preşedinte CNAS: Trebuie să ne asumăm mai multe lucruri

Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a vorbit despre faptul că actulul sistem public prevede o relaţie contractuală între CNAS şi şi furnizorul de servicii medicale, însă nu şi cu pacientul.

“În privat, dacă ai un abonament la un centru privat şi nu respecţi recomandările, plăteşti din buzunar. Ai anumite dorinţe, vrei neapărat la specialistul ‘X’, vrei neapărat analiza cutare, ţi-o plăteşti. În abonament intră doar anumite analize şi într-o anumită succesiune. Mie mi s-ar părea normal ca persoana care refuză vaccinarea să suporte tratamentul din buzunar. Eu ţi-am oferit gratuit, din sistemul public, o cale de prevenţie, dacă faci vaccinul şi te îmbolnăveşti nicio problemă, a eşuat această metodă de prevenţie şi îţi asigur tratamentul, însă dacă nu te-ai vaccinat, pneumonia, internarea, spitalizarea, ATI-ul, plăteşte-le din buzunar, pentru că aşa ţi-ai dorit, eşti în afara contractului cu sistemul public”, a subliniat Val Vâlcu.

“Este o temă care are nevoie de dezbatere şi analiză, respectiv responsabilizarea asiguratului. Însă nu putem cere responsabilizare fără, în primul rând, a face clar ce se oferă acum, ce oferă sistemul şi a avea, din nou, nişte obiective. Trebuie să ne asumăm mai multe lucruri. De exemplu, sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în acest moment, are la bază o relaţie contractuală între autoritatea statului care gestionează fondul, Casa Naţională, şi furnizorul de servicii medicale. Nu şi pacientul.

Există un subiect dacă ar fi oportun să se introducă o formă contractuală între fond şi asigurat, care să specifice nişte clauze. În acest moment, nu e ca şi cum nu avem acest instrument; el se cheamă lege, iar legea prevede drepturi şi obligaţii. Ce nu prevede este ce se întâmplă dacă nu îţi îndeplineşti obligaţiile. Deci nu trebuie să ne legăm neapărat de instrumentul contractului, ci mai mult de cum se doreşte instrumentalizarea prevederilor. Este şi o componentă politică importantă aici, nu doar una tehnică”, a răspuns Adrian Gheorghe.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel