Consultări Iohannis. PNL, declarații - LIVE TEXT + UPDATE

Rodica Mitu / 17 ian 2018 / 12:44 Salveaza PDF Comentarii

Miercuri, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui candidat privind funcția de prim-ministru, Ludovic Orban a făcut o serie de precizări.

Cele mai importante declarații ale lui Ludovic Orban au fost prezentate în format LIVE TEXT pe DC News:

Am prezentat poziția PNL decisă în Biroul Executiv pe care o voi repeta

- PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD

- De asemenea, am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvenare conține în formula respectivă PSD.

- Opțiunea pe care am exprimat-o și președintelui este aceea pentru provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opțiunile populației de astăzi nu mai au nicio legătură cu opțiunile populației care au fost formulate în alegerile din 11 decembrie 2016.

- L-am informat pe președinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, își poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD.

- Președintele, după consultările cu toate partidele parlamentare, va reflecta și va prezenta public ceea ce a decis

- Sunt convins că președintele este în fața unei decizii extrem de dificile, în care trebuie să aleagă între două rele. Nu are posibilitatea să aleagă… Sigur că susținem ideea anticipatelor, din punctul nostru de vedere este cea mai bună soluție. Sigur că această soluție comportă riscuri pentru că ar presupune neinvestirea a două guverne și în toată perioada asta să se afle la butoane un guvern complet lipsit de legitimitate. Plus toate consecințele care pot să existe în plan economic, în planul imaginii externe și chiar în planul vieții de zi cu zi a românilor. Dar președintele va decide și va anunța public această decizie.

- Nu pot să vă dezvălui din conținutul discuțiilor pe care le-am avut în cursul consultărilor.

- Dacă nu s-ar putea forma o majoritate, se poate face primul pas spre anticipate

- Pe mine nu mă cheamă Dragnea să dezvălui conținutul discuțiilor cu președintele României sau cu altcineva

- Am avut discuții cu toate formațiunile politice

- Soluția anticipatelor o considerăm cea mai bună

- În PNL este un consens, candidatul la premier, în ipoteza care există posibilitatea de a declanșa procedurile de formare a unei majorități parlamentare, este președintele partidului. De ce vă faceți că nu știți?

- Sunt achitat de instanța de fond, așa că nu există vreo discuție legată de subiectul acesta.

[citeste si]

La consultările cu președintele Klaus Iohannis, PNL a fost reprezentat de Ludovic Orban, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău şi Vlad Nistor. Alături de şeful statului, s-au aflat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Daniela Bârsan.  

Consultări

Klaus Iohannis se consultă, miercuri, cu partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier, după ce Mihai Tudose a demisionat din funcţie.

Social-democraţii au nominalizat-o în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de marţi pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru. Nominalizarea a fost votată de forul de conducere în unanimitate, cu o abţinere. Opoziţia susţine alegeri anticipate.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26